Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Moody's zhoršila ratingový výhľad Hongkongu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výhľad ratingu však znížila zo stabilného na negatívny.

Londýn 16. septembra (TASR) - Ratingová agentúra Moody's zhoršila výhľad ratingu Hongkongu, keďže viac než tri mesiace trvajúce protivládne protesty zvyšujú riziko, čo sa týka inštitucionálnej sily ázijského finančného centra. Na druhej strane, na rozdiel od konkurenčnej agentúry Fitch samotný rating ponechala nezmenený.

Moody's uviedla, že rating Hongkongu aj naďalej hodnotí na úrovni Aa2. Finančné centrum má stále "vysoké fiškálne rezervy," uviedla ako dôvod agentúra, ktorej rozhodnutie zverejnil britský denník The Financial Times.

Výhľad ratingu však znížila zo stabilného na negatívny. Ako informovala, "negatívny výhľad odráža zvyšujúce sa riziko, že pokračujúce protesty zredukujú silu hongkonských inštitúcií, zasiahnu atraktivitu Hongkongu ako obchodného a finančného centra, čím negatívne ovplyvnia jeho úverové fundamenty".

Začiatkom septembra ratingová agentúra Fitch znížila rating Hongkongu z AA+ na AA s negatívnym výhľadom. Ako dôvod uviedla dlhotrvajúce protesty, ktoré poškodzujú ekonomiku Hongkongu, pričom agentúra v tom čase dodala, že neočakáva ich skoré skončenie.