Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Malmströmová: EÚ od 19. júla zavádza 25-% clá na dovoz ocele

Komisárka EÚ pre obchod Cecilia Malmströmová. Foto: TASR/AP

Podľa Európskej komisie zaznamenala Únia nárast dovozu oceľových výrobkov na svoj trh po tom, ako americký prezident Donald Trump zaviedol 25-% colné sadzby na dovoz ocele do USA.

Brusel 18. júla (TASR) - Európska únia (EÚ) zavedie tento týždeň clá na oceľ, aby chránila svojich vlastných výrobcov pred nárastom importu ocele v dôsledku amerických ciel. Oznámila to v stredu Európska komisia (EK).

Podľa EK zaznamenala Únia nárast dovozu oceľových výrobkov na svoj trh po tom, ako americký prezident Donald Trump zaviedol 25% colné sadzby na dovoz ocele do USA.

Komisárka EÚ pre obchod Cecilia Malmströmová v stredu uviedla, že blok nemá "inú voľbu", ako prijať opatrenia na ochranu domáceho priemyslu, ktorý už trpí pre globálnu nadmernú kapacitu oceliarní.

Americké clá totiž spôsobili odklon vývozu ocele na iné trhy, čo môže vážne poškodiť výrobcov a zamestnancov v oceliarskom priemysle EÚ, dodala.

Od štvrtka 19. júla EÚ zavedie 25% tarify v 23 kategóriách výrobkov z ocele, ktoré nadobudnú účinnosť až vtedy, keď dovoz týchto produktov presiahne súčasný priemer. Ten je vypočítaný z údajov za posledné tri roky.

Malmströmová verí, že tieto opatrenia odrážajú rovnováhu medzi záujmom výrobcov z EÚ a spotrebiteľov ocele, ako sú automobilový priemysel a stavebný sektor, ktorí sú závislí od dovozu.

Tieto dočasné opatrenia môžu platiť až 200 dní, kým Komisia nerozhodne o konečných clách začiatkom roka 2019.

Ide o súčasť reakcie EÚ na zvýšenie ciel USA. Blok tiež zaviedol vyrovnávacie clá vo výške 2,8 miliardy eur na americký tovar.

Členské štáty EÚ vyjadrili "drvivú podporu" novým opatreniam, ako sú clá, uviedla Komisia.