Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Inovatívne kybernetické trhovisko tvoria slovenskí špecialisti

Ilustračné foto Foto: Unsplash.com/Rivage

Idea pre projekt CYBERplace sa zrodila v spoločnosti GAMO a.s. už začiatkom minulého roka a na jeho konci sa stala vďaka dotácii z eurofondu Digital Europe realitou.

Bratislava 17. apríla (OTS) - Cieľom projektu CYBERplace je v priebehu 24 mesiacov vytvoriť virtuálne kybernetické trhovisko zamerané na rozvoj služieb a povedomia o kybernetickej bezpečnosti.

Pôjde o bezpečnú a dôveryhodnú online platformu, ktorá umožní prepájať rôzne ponuky služieb, know-how odborníkov a ich skúseností, súvisiacich s kybernetickou bezpečnosťou a jej aplikáciou v praxi, napríklad bezpečnostné riešenia v podobe služieb Security as a Service. Tieto viacúrovňové služby zahŕňajú nielen implementáciu bezpečnostných nástrojov SIEM, EDR, ale majú súvis aj s presne definovanými procesmi a s riadenou starostlivosťou v rôznych úrovniach: testovanie zraniteľností, bezpečnostný monitoring, detekcia a reakcie na incidenty, politiky a postupy pre IT/OT. Firma výberom služby poverí špecialistov riešiť želanú úroveň bezpečnosti.

Žiadna spoločnosť vzhľadom na presné špecifikovanie nebude mať obavy, že proces výberu vhodnej služby bude náročný. Súčasťou CYBERplace budú rôzne spôsoby pomoci a nápovedí ako pre bezpečnostný problém firmy vybrať adekvátny produkt: prípadové štúdie, recenzie, typické riešenia, úspešne implementované vo zvolenom segmente. Vzdelávacie materiály a školiace videá pripravia zodpovedné osoby zvyšovať krok za krokom úroveň kybernetickej odolnosti firmy, vyhodnocovať riziká, a rozhodovať sa o bezpečnostných opatreniach. Tak, aby postupne dokázali zlepšovať štandardy biznis kontinuity a zamedzovali narušeniu dôvernosti, integrity a dostupnosti údajov.

Platforma má pomôcť efektívne budovať povedomie o dôležitosti kybernetickej bezpečnosti a zavádzaní zmysluplných opatrení a bezpečnostných nástrojov pre malé a stredné podniky či organizácie verejného sektora.

„Skúsenosti GAMO a.s. s budovaním a vývojom veľkých softvérových riešení, kompetencie a know-how v problematike kybernetickej bezpečnosti, poskytli dostatočné a relevantné zázemie pre zrod idey pre trhovisko CYBERplace,“ hovorí Zuzana Omelková zo spoločnosti GAMO. „Aby sme sa však od zámeru dostali až k realizácii tohto projektu, o finančné prostriedky a podporu sme sa úspešne uchádzali v rámci výzvy Európskej Únie DIGITAL-ECCC-2022-CYBER-B-03 Využívanie inovatívnych riešení kybernetickej bezpečnosti,“ dodáva.

Platforma CYBERplace prinesie informácie o riešeniach, bude podporovať verejné a súkromné organizácie pri raste úrovne povedomia o kybernetickej bezpečnosti a tým zvyšovať ich odolnosť voči kybernetickým útokom.

Projekt financovaný na základe dohody o grante č. 101145876 podporuje Európske kompetenčné centrum pre kybernetickú bezpečnosť.
"Financované Európskou úniou. Vyjadrené názory a stanoviská sú výlučne názormi autora a nemusia nevyhnutne odrážať názory a stanoviská Európskej únie alebo ECCC. Európska únia ani orgán poskytujúci granty za ne nemôžu niesť zodpovednosť."

O GAMO a.s.
Spoločnosť s viac ako 30-ročnou históriou sa špecializujeme na riešenia a služby nielen v oblasti informačných technológií. Stratégiou GAMO a.s. je dlhodobé pôsobenie na trhu, ktoré je podporené vysokou kvalitou služieb. Zameriavame sa na vývoj softvérových riešení, bezpečnosť sietí a informačných systémov, outsourcing IT a monitoring prevádzky a bezpečnosti. Máme vybudované vlastné cloudové riešenie, založené na najnovších technológiách, spĺňajúce medzinárodné štandardy v oblasti bezpečnosti a spoľahlivosti.
www.gamo.sk