Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

G. Matečná: Nové prípady AMO zatiaľ nepribudli, situácia je však vážna

Na archívnej snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR - Martin Baumann

Vôbec prvý výskyt AMO na území SR potvrdili 25. júla 2019 v domácom chove v obci Strážne.

Košice 17. septembra (TASR) – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR za uplynulé dva týždne neeviduje nové prípady nákazy afrického moru ošípaných. Informovala o tom v utorok v Košiciach šéfka rezortu Gabriela Matečná (SNS) s tým, že situácia je však stále vážna a riziko šírenia nákazy, ktorá zabíja domáce a divé ošípané, je veľké.



"Počet prípadov afrického moru ošípaných k dnešnému dňu je 11 kusov v domácich chovoch a 12 kusov diviačej zveri v okrese Trebišov," uviedla ministerka. Každý deň sa pritom testujú nové vzorky, najnovšie sa vyskytol prípad diviaka poraneného autom v Michalovskom okrese, ktorý sa taktiež laboratórne preveruje.

Ministerka poukázala na to, že aktuálne prebieha zber kukurice, ktorá je lákavá pre diviaky. "Máme za to, že po zbere kukurice ešte nájdeme nejaké kusy zvierat, ktoré môžu byť zasiahnuté africkým morom ošípaných, alebo začnú tieto diviaky migrovať. Chcela by som upozorniť všetkých, ktorí robia zberové práce alebo sa tam vyskytujú, ak nájdu nejaké zviera, aby s ním nemanipulovali, ale okamžite ohlásili nález veterinárnej a potravinovej správe," povedala.

Informovala ďalej, že chladiarenské boxy pre ulovené diviaky určené poľovníkom už sú distribuované v okrese Trebišov a Michalovce, aktuálne pokračuje distribúcia v okresoch Košice a Košice–okolie.

Šéfka rezortu vyzvala tých, ktorí chovajú domáce ošípané a nenahlásili chov do centrálnej evidencie hospodárskych zvierat, aby tak urobili. Upozornila, že ide o legislatívnu povinnosť, ako aj zodpovednosť nielen voči im samým, ale aj voči ostatných chovateľom. "Samozrejme, ak by došlo, nedajbože, k nákaze takýchto zvierat, vieme tých, ktorí sú v evidencii, aj odškodniť," dodala. Varovala aj pred nákupom odstavčiat a krmiva z oblastí, ktoré sú zasiahnuté AMO. Na otázku o možnej inštalácii plotu proti šíreniu nákazy reagovala, že zatiaľ sa táto možnosť javí ako neefektívna, agrorezort ju však zvažuje.

Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozef Bíreš uviedol, že v Európe medzi krajiny zasiahnuté AMO pribudlo okrem Slovenska aj Srbsko. Z hľadiska počtu prípadov nakazených domácich ošípaných najviac je ich tento rok v Rumunsku (1223), nasleduje Poľsko, Ukrajina a Bulharsko. "Čo sa týka diviakov, 'európsku ligu' vedie v africkom more ošípaných Poľsko - cez 1600 prípadov od začiatku roka, ale čo nás zaráža, druhé je Maďarsko a už sa blíži k 900 prípadom," uviedol.

Oznámil, že sa pripravuje určenie tzv. nárazníkovej zóny aj popri hranici s Poľskom na severe Slovenska. Bude tam kontrolovaný systém poľovania, analýza všetkých ulovených a uhynutých diviakov a prísne opatrenia pre domácich chovateľov.



Zákaz poľovania v 12 revíroch na juhovýchode Slovenska bude podľa Bíreša odvolaný. Tento krok by mal prispieť aj k zvýšenému nahlasovaniu nájdených uhynutých diviakov zo strany poľovníkov, keďže dosiaľ bolo nízke.

Vôbec prvý výskyt AMO na území SR potvrdili 25. júla 2019 v domácom chove v obci Strážne. V rámci opatrení štátni veterinári likvidovali chovy ošípaných v obciach, v ktorých došlo k výskytu nákazy.