Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Guvernéri NBS hodnotili 25 rokov činnosti centrálnej banky

NBS, ilustračná snímka. Foto: TASR

O svoje skúsenosti s jej budovaním počas uplynulého štvrťstoročia v jednotlivých etapách sa podelili vtedajší guvernéri Vladimír Masár, Marián Jusko, Ivan Šramko a súčasný guvernér NBS Jozef Makúch.

Bratislava 23. mája (TASR) - Národná banka Slovenska (NBS) je v súčasnosti konsolidovaná, uznávaná inštitúcia významne prispievajúca k prosperite Slovenska. Zhodli sa na tom účastníci sympózia venovaného 25. výročiu jej vzniku a fungovania, ktoré sa uskutočnilo v stredu v Bratislave.

O svoje skúsenosti s jej budovaním počas uplynulého štvrťstoročia v jednotlivých etapách sa podelili vtedajší guvernéri Vladimír Masár, Marián Jusko, Ivan Šramko a súčasný guvernér NBS Jozef Makúch. Prítomní boli aj guvernéri ČNB.

Národná banka Slovenska začala plniť svoje funkcie podľa zákona č. 566/1992 a to od 1. januára 1993. Po uzatvorení politickej dohody o zániku Česko-Slovenskej Federatívnej Republiky v júli 1992 sa začalo s intenzívnymi prípravami na vytvorenie centrálnej banky Slovenskej republiky. V septembri 1992 bol na rokovanie Predsedníctva vlády SR predložený materiál Zásady a postup zriadenia Národnej banky Slovenska. Následne bol 18. novembra 1992 Národnou radou SR prijatý zákon č. 566/1992 Zb. o Národnej banke Slovenska ako emisnej banke Slovenskej republiky s termínom začatia jej činnosti k 1. januáru 1993.

Medzi prvoradými úlohami NBS bolo sformovanie základných funkčných útvarov, najmä emisnej agendy, ktorý mal zabezpečovať emisiu bankoviek a razbu mincí a ich distribúciu, ako aj správu zásobného obeživa. Ďalej útvar menovej politiky s ťažiskovou úlohou vypracúvania menového programu a analýzy jeho plnenia, útvar bankových obchodov, ktorý mal prevziať a uskutočnovať peňažné operácie vo vzťahu ku komerčným bankám a orgánom a inštitúciám sektora verejných financií a viaceré ďalšie útvary.

Začiatky, ako skonštatovali guvernéri, neboli ľahké. Centrálnu banku bolo nutné vybudovať prakticky od základu, čo sa časom aj podarilo.

Veľkou výzvou bola aj odluka meny v súvislosti s rozpadom federácie a následné kolkovanie federálnej meny a zavádzanie vlastnej, slovenskej koruny.

Od roku 1993 prešla NBS viacerými zásadnými zmenami. V odozve na vývoj hospodárskych podmienok sa postupne menil jej cieľ, stratégia, nástroje a v neposlednom rade aj jej organizačná štruktúra. Medzi najväčšie úspechy banky patrí nepochybne prakticky bezproblémové zavedenie spoločnej európskej meny - euro. V súvislosti s tým je v súčasnosti aj NBS súčasťou tvorby európskej menovej politiky.

O význame spolupráce NBS a akademickou obcou hovoril rektor Ekonomickej univerzity v Bratislave Ferdinand Daňo. Vyzdvihol užitočnosť vzájomnej spolupráce nielen pri príprave budúcich finančníkov, ale aj pri formovaní fiškálnej politiky banky.