Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

EFSI za tri roky zmobilizoval 335 miliárd eur, čo zvýšilo HDP EÚ

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Európska komisia a Európska investičná banka splnili svoj záväzok zmobilizovať 315 miliárd eur vo forme dodatočných investícií v rámci Investičného plánu pre Európu.

Brusel 18. júla (TASR) - Európsky fond pre strategické investície (EFSI) od júla 2015 zmobilizoval dodatočné investície v krajinách EÚ vo výške 335 miliárd eur. Uviedla to v stredu Európska komisia (EK) a upozornila, že Junckerov plán má vplyv na hospodárstvo Únie a zrevolucionalizoval spôsob financovania inovácií v Európe.

V správe exekutívy EÚ sa konštatuje, že Európska komisia a Európska investičná banka (EIB) splnili svoj záväzok zmobilizovať 315 miliárd eur vo forme dodatočných investícií v rámci Investičného plánu pre Európu, známeho aj ako Junckerov plán. S podporou rozpočtovej záruky EÚ a z vlastných zdrojov skupiny EIB bolo schválených 898 operácií, v prípade ktorých sa očakáva spustenie investícií vo výške 335 miliárd eur vo všetkých 28 členských štátoch Únie. Ide o vyššiu sumu, ako bol cieľ z roku 2015 - 315 miliárd eur.

EFSI bol v roku 2015 zriadený s cieľom pomôcť preklenúť investičnú medzeru, ktorá vznikla v dôsledku predošlej finančnej a hospodárskej krízy.

Podľa predpokladov eurokomisie z lepšieho prístupu k financovaniu bude mať prínos 700.000 malých a stredných podnikov. Vzhľadom na úspech EFSI sa vlani Európska rada a Európsky parlament dohodli predĺžiť jeho trvanie a zvýšiť jeho kapacitu na 500 miliárd eur do konca roka 2020. Výpočty EK ukazujú, že v dôsledku Junckerovho plánu sa HDP EÚ zvýšil o 0,6 % a do roku 2020 má narásť o 1,3 % a vytvoriť 1,4 milióna pracovných miest.

"Financujeme projekty, ktoré by bez EFSI nebolo možné financovať. Dve tretiny investícií pochádzajú zo súkromného sektora," uviedol Juncker v správe pre médiá.

Prezident EIB Werner Hoyer skonštatoval, že sa podarilo dokázať to, čo mnohí ešte pred tromi rokmi považovali za nemožné. "Stimulovanie dodatočných investícií vo výške 315 miliárd eur, z ktorých väčšina pochádzala zo súkromného sektora, sa nikdy nejavilo ako jednoduchá úloha. Dokázali sme, že sa to dá dosiahnuť vďaka spolupráci medzi EIB a Európskou komisiou," upozornil Hoyer. Podľa jeho slov posledné tri roky zmenili spôsob, akým Európa financuje svoje priority a dodal, že mnohí ľudia teraz považujú Junckerov plán za vzor víťaza, "od ktorého nemôžeme ustúpiť".

Komisia pripomenula, že aj vďaka tomuto plánu sa v EÚ podarilo pripojiť ďalších 15 miliónov domácností k vysokorýchlostnému širokopásmovému pripojeniu, bolo postavených alebo renovovaných viac ako 500.000 jednotiek sociálneho a cenovo dostupného bývania, 30 miliónov Európanov využíva zlepšené služby zdravotnej starostlivosti, 95 miliónov cestujúcich ročne využíva lepšiu železničnú a mestskú infraštruktúru a okolo 7,4 milióna domácností je zásobovaných energiou z obnoviteľných zdrojov.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)