Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

ECB je pripravená na kolísanie menových kurzov po prípadnom brexite

Na snímke guvernér NBS Jozef Makúch. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rozhodujúca bude reakcia dolára, povedal dnes guvernér Národnej banky Slovenska J. Makúch. Pre Britov je vystúpenie z Európskej únie rizikovejším scenárom než pre zvyšok sveta.

Bratislava/Frankfurt nad Mohanom 7. júna (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) je podľa slovenského člena Rady guvernérov Jozefa Makúcha pripravená na akékoľvek výkyvy menových kurzov po prípadnom brexite. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rozhodujúca bude reakcia dolára, povedal dnes guvernér Národnej banky Slovenska (NBS). Pre Britov je vystúpenie z Európskej únie (EÚ), takzvaný brexit, rizikovejším scenárom než pre zvyšok sveta. Briti budú rozhodovať o zotrvaní krajiny v EÚ v referende 23. júna. Aktuálne prieskumy ukazujú, že výsledok zrejme bude veľmi tesný.

Podľa Makúcha bude dlhší čas trvať, kým sa tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne priblíži k inflačnému cieľu ECB. ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod dvomi percentami. Inflačný cieľ je dosiahnuteľný skôr v dlhodobom, než strednodobom horizonte, myslí si Makúch. "Je ťažké presne určiť časový horizont, možno niekedy okolo roku 2020." Určite to však nebude skôr než v roku 2018. Posledné prognózy ECB počítajú v roku 2018 s infláciou na úrovni 1,6 %.