Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

E. Heger: Zákon o IT vo verejnej správe bude zápasiť s rezortizmom

Na snímke Eduard Heger, archívna snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) označil námietky poslanca za racionálne.

Bratislava 26. marca (TASR) – Návrh zákona o informačných technológiách vo verejnej správe, ktorý je v súčasnosti v parlamente v druhom čítaní, je posunom vpred. Dôležité však bude, aká bude jeho implementácia. V rozprave k tomuto návrhu to uviedol poslanec opozičného hnutia OĽaNO Eduard Heger s tým, že zákon bude čeliť rezortizmu.

"Tento zákon vidím pozitívne v tom, že ide tým správnym smerom," skonštatoval Heger s tým, že pozitívom je aj príprava vo verejnej diskusii. Zákon je podľa neho posunom vpred, "avšak nie až takým, ako by sme si predstavovali".

Dodal, že na túto oblasť sa míňa veľké množstvo peňazí. Dôležitá bude podľa neho implementácia zákona, pričom riešenia by mali byť v jednotlivých rezortoch prepojené. "Štát by sa mal správať ako jedno teleso," podotkol.

Vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) označil námietky poslanca za racionálne. Zároveň zdôraznil, že občianske združenie Slovensko.Digital sa k tomuto návrhu vyjadrilo pozitívne.

Združenie v stanovisku k návrhu tohto zákona uviedlo, že ho považuje za najdôležitejšiu udalosť týkajúcu sa legislatívy informatizácie verejnej správy v aktuálnom volebnom období. "Doteraz bol dostatočný priestor na odbornú diskusiu. Veríme preto, že v národnej rade neprídu žiadne zmeny na poslednú chvíľu, ktoré nie sú odborne prediskutované. Tie by mohli byť výsledkom logistického tlaku tých subjektov, ktorým takéto zmeny k lepšiemu nevyhovujú," skonštatoval Ľubor Illek zo Slovensko.Digital.