Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Československé výročia 2018

Ministerstvo: Barbarstvo svetových vojen nemá v našej dobe miesto

Miroslav Lajčák - archívne foto Foto: TABLET.TV

Pri príležitosti ukončenia prvej svetovej vojny to uviedlo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Bratislava 11. novembra (TASR) - V 21. storočí musia byť medzinárodné vzťahy založené na dialógu, spolupráci a princípoch humanizmu. Barbarstvo dvoch svetových vojen nemá v našej dobe miesto. Pri príležitosti ukončenia prvej svetovej vojny to uviedlo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Vo vyhlásení, ktoré ministerstvo poskytlo TASR, priblížilo, že "slovenská zahraničná politika sa preto jednoznačne hlási k princípom efektívneho multilateralizmu a podpore OSN ako jeho základného piliera".

Ako rezort diplomacie pripomenul, štyri roky trvajúci konflikt si vyžiadal životy deviatich miliónov vojakov a siedmich miliónov civilistov. Na bojiskách zahynulo 70.000 Slovákov a ďalšie desaťtisíce boli zmrzačené.

Ani tragická skúsenosť z prvej svetovej vojny však nedokázala podľa ministerstva odstrániť príčiny, ktoré viedli k jej vzniku. "Nacionalizmus, súperenie veľmocí, politický extrémizmus, šírenie rasovej a menšinovej neznášanlivosti a nerešpektovanie medzinárodného práva viedli o 20 rokov k druhej vojnovej kataklizme, ktorá svojimi rozmermi presiahla ešte aj tú prvú," priblížilo.

"Preto so znepokojením registrujeme aj v súčasnosti nebezpečné kriesenia prízrakov, o ktorých sme si mysleli, že patria nenávratne minulosti," vysvetľuje ministerstvo s tým, že presadzuje medzinárodný poriadok založený na rešpektovaní pravidiel medzinárodného práva na čele s Chartou OSN.

Slovenské predsedníctvo v OBSE v roku 2019 chce preto rezort využiť na obhajobu týchto princípov.