Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Československé výročia 2018

Bulharsko darovalo Slovensku k významným výročiam dekoratívne ruže

Ruža damascénska, archívna snímka. Foto: Wikipedia

O prezidentskú záhradu sa starajú spoločne mestská časť Bratislava - Staré mesto a Kancelária prezidenta SR.

Bratislava 29. októbra (TASR) - Pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa a zároveň 25 rokov od nadviazania diplomatických vzťahov medzi Slovenskom a Bulharskom darovalo bulharské veľvyslanectvo Slovensku 100 kusov damascénskych a ďalších dekoratívnych ruží z bulharského Údolia ruží v oblasti medzi mestami Kazanlak, Karlovo a Strelcha. Vysadili ich v pondelok 29. októbra v záhrade Prezidentského paláca v Bratislave. "Týmito ružami vyjadrujeme vrúcny vzťah, ktorý majú Bulhari voči Slovákom," povedala bulharská veľvyslankyňa na Slovensku Jordanka Chobanova.

Ruže sú podľa nej symbolom Bulharska a z damascénskej ruže sa vyrába najkvalitnejší ružový olej. Lupienky sa tiež používajú na výrobu ružovej vody, parfumov, cukroviniek, medu a likérov. V potravinárskom priemysle sa spracúvajú ako príchute a farbivá. Ukázalo sa, že pôsobí ako prirodzený faktor, ktorý chráni pred slnečným žiarením. V homeopatii sa aplikuje na sennú nádchu.

O prezidentskú záhradu sa starajú spoločne mestská časť Bratislava - Staré mesto a Kancelária prezidenta SR. Podľa starostu Starého mesta Radoslava Števčíka by mohlo rozárium, ktoré v záhrade vznikne, už na jar spríjemňovať pobyt návštevníkom.