Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislavský kraj

A.Kovarik: Absurdná hystéria okolo komárov je mimo sedliackeho rozumu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obyvatelia lokalít susediacich so záplavovými územiami riek by si mali uvedomiť, že v týchto lokalitách sa komáre nárazovo a masovo vyskytovali vždy, keď na to boli podmienky, tvrdí A. Kovarik.

Bratislava 12. júna (TASR) – Nehovorím, že ľudia majú mať komáre radi, ale táto absurdná hystéria, ktorú niektorí vyvolávajú, je mimo obyčajného sedliackeho rozumu. Na sociálnej sieti to uviedol splnomocnenec bratislavského primátora pre zeleň a životné prostredie i poslanec Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Andrej Kovarik s tým, že podľa neho nastala bežná situácia po povodniach.

"Stretli sa všetky predpoklady na to, aby nastala prirodzená, a treba povedať, že aj potrebná populačná explózia komárov. Obyvatelia lokalít susediacich so záplavovými územiami riek by si mali v prvom rade uvedomiť, že v týchto lokalitách sa komáre nárazovo a masovo vyskytovali vždy, keď na to boli podmienky. Teraz sa vyskytujú a vždy sa vyskytovať budú," skonštatoval Kovarik. Tvrdí, že ak by sa komáre nevyskytovali, nastal by kolaps ekosystému, a teda aj ľudí.

Komáre sú podľa splnomocnenca síce nepríjemný bodavý hmyz, ale tvoria základ potravinového reťazca. "Prakticky všetkého, čo vidíte, že je vonku živé. Takže by bolo dobré si tento fakt uvedomiť a prestať vyvolávať hystériu z niečoho, čo tu bolo odjakživa," podotkol. Podľa neho by bolo dobré zamyslieť sa nad individuálnymi ochrannými opatreniami, teda najmä sieťkami na okná. "Ak niekto nemá v Devíne, Devínskej Novej Vsi alebo napríklad vo Vysokej pri Morave sieťky na oknách a sťažuje sa, že nemôže ani spať, tak chyba bude na jeho strane," tvrdí Kovarik. Odporúča ľuďom používať aj repelentné prípravky. Myslí si, že ľudia za posledné roky, keď populačná explózia komárov absentovala pre pretrvávajúce sucho, zabudli na tento "normálny stav".

"To však neznamená, že majú teraz samosprávy okamžite začať masovo striekať krajinu a ľudí s jedovatými a zdraviu jednoznačne škodlivými pesticídmi. Nie, nebudeme to robiť, pretože zdravie ľudí a zdravé životné prostredie je pre nás na prvom mieste," vyhlásil Kovarik. Ako spresnil, hlavné mesto začína aplikovať biologickú metódu likvidácie lariev komárov priamo v liahniskách (BTi). "Dá sa povedať, že to bude prvá ostrá skúška, keďže za posledné roky táto situácia nenastala. Nehovoríme, že komáre vyhubíme, len znížime ich počet. Je pravdepodobné, že budeme musieť spresniť monitoring a zvýšiť efektivitu tak, aby sme boli spokojní všetci, aj keď to je asi utópia," uviedol.

Chemicky striekať "jed" po uliciach by sa podľa Kovarika malo dovoliť až po tom, čo to odsúhlasia obyvatelia dotknutej obce v referende. Za jedinú výnimku by považoval situáciu, keď regionálny úrad verejného zdravotníctva vyhlási mimoriadnu kalamitnú situáciu na základe objektívnych kritérií. "Jedným z nich by mohlo byť napríklad, ak by komáre u nás začali prenášať maláriu alebo podobne závažné ochorenie. To by bola, samozrejme, iná situácia. Taká dnes nie je," podotkol.

Obyvateľov obcí v povodí Moravy na Záhorí, ale i niektorých mestských častí Bratislavy aktuálne trápia komáre. Verejnosť, ale i starostovia žiadajú o zásah, súčasnú situáciu opisujú ako kalamitný stav. O situácii v utorok (11. 6.) rokovali s predstaviteľmi Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). V súvislosti s premnoženými komármi sa v stredu zíde krízový štáb.

V Bratislavskom kraji sa vykoná orientačný monitoring výskytu komárov


Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave vykoná orientačný monitoring výskytu komárov, o ktorý ho požiadali samosprávy obcí v povodí Moravy. "Na základe tohto monitoringu môže v prípade zistenia zhoršenej epidemiologickej situácie alebo jej bezprostrednej hrozby odporučiť samosprávam vykonať dezinsekčný zásah," uviedla pre TASR hovorkyňa úradu Katarína Nosálová.

Ozrejmila, že orgán verejného zdravotníctva nemá zo zákona povinnosť vykonávať úradný monitoring výskytu komárov, rovnako legislatíva bližšie nešpecifikuje, čo je a čo nie je kalamitný výskyt komárov, existuje iba viacero odborných pohľadov na to, kedy už možno premnoženie komárov považovať za kalamitné. Na požiadanie však orientačný monitoring úrad vykonať môže.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - František Iván


"Vzhľadom na to, že v utorok 11. júna sme dostali podnety samospráv s požiadavkou o urýchlené zmonitorovanie situácie i zaujatie stanoviska ako podkladu na prípadné vykonanie chemického postreku v intravilánoch obcí, RÚVZ orientačný monitoring v nasledujúcich dňoch zrealizuje," uviedla Nosálová.

O výrazne zhoršenej situácii s premnoženými komármi informovali TASR v utorok (11. 6.) starostovia obcí na Záhorí v povodí Moravy. Za súčasným stavom, ktorý považujú za kalamitný, vidia nečinnosť Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorý podľa nich včas neaplikoval biologický prípravok ničiaci larvy komárov. V súčasnej situácii, po nedávnych povodniach v okolí Moravy a vyliahnutí sa komárov, je podľa starostov nevyhnutný chemický postrek, biologický spôsob preferovaný krajom považujú za neúčinný. Starostovia tiež vyjadrili obavu z ohrozenia zdravia ľudí prostredníctvom prenosu chorôb komármi. "Prenos závažnejších humánnych infekčných ochorení komármi sa v SR doposiaľ nepotvrdil," reagovala na túto obavu hovorkyňa RÚVZ.

Na orgán verejného zdravotníctva sa s podnetom na preverenie situácie okrem záhorských obcí obrátila aj bratislavská mestská časť Dúbravka.

V utorok sa starostovia dotknutých obcí stretli so zástupcami BSK, na stredu zvolal predseda samosprávneho kraja Juraj Droba krízový štáb. Deklaroval, že kraj bude so starostami hľadať vhodné riešenie.

V okolí mesta Šaľa sa premnožili komáre, radnica chce o pomoc požiadať štát


V okolí Šale sa premnožili komáre. Viceprimátor mesta Róbert Tölgyesi už v stredu o situácii rokoval aj so starostami okolitých obcí. Samosprávy sa chcú obrátiť na štát so žiadosťou o financovanie chemického postreku.

V minulosti platila šalianska radnica ochranné opatrenia proti komárom zo svojho rozpočtu. V tomto roku by chcela aj s ostatnými samosprávami presvedčiť štát, aby mestám a obciam v boji s hmyzom pomohol.

Podľa slov Dajany Hanesovej z mestského úradu sa však mesto na pomoc od štátu príliš nespolieha a peniaze na postrek vo svojom rozpočte už preventívne vyčlenilo. „Kontaktovali sme aj firmu, s ktorou sme sa predbežne dohodli na termíne. Predpokladáme, že postrek by sa mal realizovať na budúci týždeň z pondelka na utorok," uviedla Hanesová.

Ako pripomenula, ide zatiaľ o predbežný termín, pretože samotný postrek závisí aj od počasia. „Mesto Šaľa sa však stále usiluje o to, aby sme náklady na postrek neplatili z mestského, ale zo štátneho rozpočtu. Vzhľadom na to, že v Šali a v okolí nejde o povodňovú situáciu, je získanie štátnych zdrojov na boj proti komárom otázne," dodala Hanesová.

Obciam, ktorých trápi zvýšený výskyt komárov, je bratislavský kraj maximálne nápomocný


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) vyzval starostov obcí v povodí Moravy na Záhorí, aby v prípade, že tak ešte neurobili, požiadali Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) SR o preverenie podnetov na premnoženie komárov. Po stredajšom zasadnutí krízového štábu, ktorý sa zaoberal situáciou s výskytom komárov po nedávnom vybrežení Moravy, o tom informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Pripomenula, že orgán verejného zdravotníctva môže ako jediný vyhlásiť kalamitný stav. "Na základe potvrdeného premnoženia sa môžu starostovia rozhodnúť, či obce v rámci svojich kompetencií aplikujú chemický postrek, ktorý prináša aj negatívne dôsledky pre všetky žijúce organizmy," uviedla. Dodala, že starostom a ľudom v dotknutých územiach je BSK maximálne nápomocný.

Na ilustračnej snímke pracovník dezinsekčnej spoločnosti aplikuje postrek proti komárom.
Foto: TASR - Štefan Puškáš


Forman pripomenula, že kraj intenzívne monitoruje potenciálne liahniská komárov v teréne a začal aplikovať biologickú látku BTi, aby sa tak zabránilo ďalšej vlne liahnutia komárov.

RÚVZ v Bratislave v stredu pre TASR potvrdil, že vykoná orientačný monitoring výskytu komárov. "Na základe tohto monitoringu môže v prípade zistenia zhoršenej epidemiologickej situácie alebo jej bezprostrednej hrozby odporučiť samosprávam vykonať dezinsekčný zásah," uviedla hovorkyňa úradu Katarína Nosálová.

O výrazne zhoršenej situácii s premnoženými komármi informovali v utorok (11. 6.) starostovia obcí na Záhorí v povodí Moravy. Za súčasným stavom, ktorý považujú za kalamitný, vidia nečinnosť Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorý podľa nich včas neaplikoval biologický prípravok ničiaci larvy komárov. V súčasnej situácii, po nedávnych povodniach v okolí Moravy a vyliahnutí sa komárov, je podľa starostov nevyhnutný chemický postrek, biologický spôsob preferovaný krajom považujú za neúčinný. Starostovia tiež vyjadrili obavu z ohrozenia zdravia ľudí prostredníctvom prenosu chorôb komármi. "Prenos závažnejších humánnych infekčných ochorení komármi sa v SR doposiaľ nepotvrdil," reagovala na túto obavu hovorkyňa RÚVZ.

Splnomocnenec bratislavského primátora pre zeleň a životné prostredie a tiež poslanec BSK Andrej Kovarik označil podnety na premnožené komáre za absurdnú hystériu. Podľa neho ide o bežnú situáciu, ktorá nastáva po povodniach. "Komáre sú síce nepríjemný bodavý hmyz, no zároveň tvoria základ potravinového reťazca, prakticky všetkého, čo je vonku živé," upozornil Kovarik. Preto je podľa neho nezmysel vyvolávať hystériu a žiadať postreky jedovatými a pre zdravie škodlivými pesticídmi. Vyzýva skôr zamyslieť sa nad individuálnymi možnosťami ochrany, používaním repelentov alebo sieťok na okná.