Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Významné výročia si Malacky pripomenú výstavou Pálffyovci a rok 1918

Ilustračná snímka. Foto: TASR Zdenko Dzurjanin

Mesto pritom využilo históriu šľachtického rodu, ktorý sa s dejinami dolného Záhoria spája od prvej polovice 17. storočia.

Malacky 26. júna (TASR) – Múzeum Michala Tillnera v Malackách sa rozhodlo pripojiť k aktivitám pripomínajúcim významné tohtoročné výročia. Využilo pritom históriu šľachtického rodu, ktorý sa s dejinami dolného Záhoria spája od prvej polovice 17. storočia.

"Zužitkovali sme spoluprácu so Štátnym archívom v Bratislave a z archívu sme vybrali dokumenty, ktoré sa nejakým spôsobom dotýkajú Malaciek, Pálffyovcov a roku 1918. Zároveň ide o materiály, ktoré sú pre ľudí zaujímavé aj po vizuálnej stránke," priblížil historik Pavol Vrablec, ktorý sa na zrode výstavy spolupodieľal s kolegom Martinom Macejkom.

Výstava je rozdelená na dve časti. Vo vstupnej miestnosti sa nachádzajú predmety, ktoré poskytlo Múzeum Michala Tillnera. Všetky fotografie na paneloch sa týkajú Pálffyovcov okolo roku 1918. Písomnosti a dokumenty zo štátneho archívu sú vystavené v ďalšej miestnosti. Tie najvzácnejšie možno vidieť len v presklených vitrínach.