Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislava ráta škody po nedeľňajšej búrkovej smršti

Bratislava bola pod vodou. Foto: TASR

Poisťovne zaznamenávajú hlásenia od ľudí, ktoré sa týkajú najmä zaplavených pivníc, či obytných priestorov.

Bratislava 4. augusta (TASR) – Hlavné mesto ešte aj dnes odstraňuje dôsledky nedeľňajšej (3.8.) dažďovej smršte, ktorá sa prehnala Bratislavou. Z ciest a verejných priestranstiev odpratáva nánosy nečistôt, bahna či skál. Výraznejšiu materiálnu škodu bratislavský magistrát nezaznamenal, náklady na čistenie ciest sa však zdvihli o niekoľko tisíc eur a eskalátory na Trnavskom mýte vyradil elektrický skrat. Pre TASR to uviedol riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

"Najväčšie komplikácie boli spôsobené na Devínskej ceste, na Račianskej, Bajkalskej či Vajnorskej ulici. Od nedele máme v teréne všetkých zamestnancov, ktorí zabezpečujú nielen čistenie kanálových vpustí, ale aj odvádzačov vody okolo hlavných cestných ťahov," priblížil Andrassy. Žiadna cesta v hlavnom meste však nie je pre nedeľňajší dážď uzavretá, podľa Andrassyho by si ale vodiči mali dávať pozor na pracovníkov, ktorí cesty čistia či kontrolujú kanálové vpuste.

Bratislavské podchody boli v nedeľu zaplavené a na Trnavskom mýte tak napríklad stále nefungujú eskalátory. "Dochádza k skratu na elektrických rozvodoch, preto tam dnes realizujeme generálnu kontrolu," vysvetlil Andrassy s tým, že mesto ich znova spustí až vtedy, keď budú pre Bratislavčanov bezpečné.

Mimoriadne aktivity, ktoré súvisia s nasadzovaním techniky a ľudí pri odstraňovaní škôd, idú nad rámec rozpočtu mesta. Andrassy hovorí o tisíckach eur. Keďže práce stále prebiehajú, mesto ich výšku ešte presne nevie. "Budeme musieť tieto mimoriadne výdavky riešiť v rámci rozpočtových kapitol, ktoré boli schválené, alebo to budeme musieť vykrývať zo zvýšených príjmov či znižovať iné kapitoly," dodal Andrassy.

Mesto apeluje na Bratislavčanov, aby si nemýlili kanálové vpuste s odpadkovými košmi. Aj v nedeľu sa totiž magistrát podľa Andrassyho presvedčil, že to tak je. "Ľudia často vhadzujú do kanálových vpustí igelitové tašky s komunálnym odpadom, nepotrebné topánky či ošatenie. Kanálové vpuste sú potom upchaté a neslúžia na taký účel, aký majú, a to odvádzaniu vody," zdôraznil.

Hasiči zasahovali aj dnes

Hasiči na väčšine územia Slovenska aj dnes odstraňovali následky nedeľňajšej búrky. Bratislavskí hasiči boli vyslaní v dnešných doobedňajších hodinách k 72 udalostiam. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave Zuzana Farkasová.

Ako uviedla, hasiči v Bratislave odčerpávali vodu na uliciach Donnerova, Dunajská, Lehotského, Sasinkova, Bajkalská a Kováčska. Zásahy sa uskutočnili aj v iných krajoch. Hasiči v Trnavskom kraji zasahovali desaťkrát, v Žilinskom štyrikrát, v Banskobystrickom trikrát, Trenčianskom dvakrát a Prešovskom trikrát.

"Išlo najmä o odčerpávanie vody zo zatopených pivníc rodinných a bytových domov, dvorov, záhrad, cestných komunikácií a o odstraňovanie spadnutých stromov a iných prekážok z cestných komunikácií," dodala Farkasová.

Poruchy MHD

V nedeľu (3.8) zasiahla hlavné mesto SR silná búrka, ktorá skomplikovala jednotlivým linkám mestskej hromadnej dopravy (MHD) prejazdnosť jednotlivých komunikácií a traťových úsekov. Dispečing Dopravného podniku Bratislava (DPB) preto vykonal opatrenia na odstránenie porúch, ktoré vznikli pre nepriaznivé poveternostné podmienky.

Podľa hovorkyne DPB Adriany Volfovej najviac poškodené boli zariadenia závislej elektrickej trakcie pre trolejbusovú dopravu. "Išlo o 14 trolejových výhybiek," spresnila Volfová. Dopravný dispečing preto v spolupráci s pracovníkmi trakčného vedenia zabezpečoval riadenie dopravy a odstraňovanie jednotlivých porúch.

V električkovej doprave bolo zaznamenaných menej chýb. Ako ďalej informovala Volfová, vodiči električiek žiadali vyčistenie výhybky v Gaštanovom hájiku a hlásili nefunkčnosť niektorých výhybiek na Župnom námestí a v obratisku Komisárky. Tieto nedostatky sa DPB podarili odstrániť, okrem obratiska Komisárky, kde sa porušili elektromagnetické prestavníky a vodiči musia prestavovať výhybky ručne. Vážnejšia porucha podľa dopravného dispečingu vznikla na prestavníku 21 pri tuneli od Karlovej Vsi, v smere do centra mesta.

"Po príjazde električkového vlaku nedostala cestná svetelná signalizácia povel na prepnutie svetelného signálu na voľno. Dopravný dispečing bol vzhľadom na tento stav nútený zabezpečiť cez križovatku prejazd električkových vlakov do ukončenia dennej premávky. V pondelok (4.8) bola v ranných hodinách svetelná signalizácia nastavená do núdzového režimu a aktuálne je už funkčná," povedala Volfová.

Ďalej uviedla, že pod vplyvom intenzívnych zrážok došlo k zatopeniu komunikácií a následkom nich aj k odtrhnutiu evidenčných tabuliek na vozidlách DPB. "V rámci dopravného podniku došlo k strate štyroch evidenčných tabuliek vozidiel. Dve sa našli počas dennej zmeny a ďalšie dve sa nenašli. Dopravný dispečing kontaktoval políciu a požiadal ju, aby dispečing okamžite informovala, pokiaľ by sa tieto tabuľky našli," dodala Volfová.

Státisícové škody

Silná búrka, ktorá sa v nedeľu (3. 8.) prehnala Bratislavou, spôsobila škody. Potvrdili to viaceré poisťovne, ktoré zaznamenávajú hlásenia od ľudí. Týkajú sa najmä zaplavených pivníc, či obytných priestorov.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Allianz-Slovenská poisťovňa eviduje od nedeľňajšieho rána v Bratislavskom kraji 72 poistných udalostí. Ľudia poisťovni najčastejšie hlásili zaplavené suterénne priestory rodinných a bytových domov. "Klienti hlásili aj poškodenie elektrického vedenia následkom blesku, zrútila sa strecha jednej hospodárskej budovy a voda zaplavila kanalizácie. Krúpy spôsobili škody na autách, vo viniciach aj škody na úrode," uviedol pre TASR špecialista firemnej komunikácie Allianz-Slovenskej poisťovne Artur Šturmankin s tým, že celková výška škôd je už viac ako 190.000 eur. "V najbližších dňoch však očakávame nárast hlásení," doplnil Šturmankin.

Škody hlásia občania z hlavného mesta Slovenska aj ČSOB Poisťovni. Ako priblížila hovorkyňa spoločnosti Zuzana Eliášová, ľudia hlásili zatekanie vody do bytu cez zatvorené okná, zaplavenie obývačky, či suterénu. "Ak poistencovi ČSOB Poisťovne vznikla škoda, treba zavolať čo najskôr na call centrum likvidácie," upozornila Eliášová.

Škody na aute, ktoré spôsobí prírodný živel, kryje majiteľom auta havarijné poistenie. "Havarijná poistka kryje škody v tom prípade, ak vodič nejde vedome do rizika. To znamená, ak jeho auto bolo zaliate vodou bez jeho pričinenia, alebo vojde do súvislej vrstvy vody nečakane," uviedla Eliášová.

Zároveň doplnila, že ČSOB Poisťovňa postupne uzatvára poistné udalosti zo žilinského regiónu, kde počasie spôsobilo škody pred dvoma týždňami. Poisťovňa už uzavrela štyri pätiny hlásených škôd a podľa slov Eliášovej peniaze poistencom postupne prichádzajú na účet. "Tí, ktorých sa poistná udalosť v žilinskom regióne pred dvoma týždňami dotkla a ešte ju stále nenahlásili, by tak mali urobiť čo najskôr. Vyhnú sa tak prípadným komplikáciám pri preukazovaní nárokov na preplatenie škody v prípade, že by nemali poistnú udalosť dostatočne zdokumentovanú v takom rozsahu, v akom im nastala škoda," dodala Eliášová.

Štatistika poistných udalostí

Komunálna poisťovňa zatiaľ zaznamenala tri nahlásené škody na majetku za približne 12.000 eur, a to dve vytopené domácnosti a jeden poškodený majetok firmy a dve škody z havarijného poistenia za 3000 eur, a to jedno vozidlo poškodené na parkovisku počas búrky a jedno vozidlo zaplavené na ceste. "To sú však zatiaľ len prvé odhady, keďže ešte nestihli prebehnúť ani obhliadky zaplavených objektov. Očakávame, že suma, ako aj počet škôd sa bude navyšovať v priebehu tohto týždňa, pretože ľudia zatiaľ iba odstraňujú následky po povodni a následne až potom nahlasujú poisťovni škodovú udalosť," priblížila pre TASR PR špecialistka poisťovne Daniela Šulcová.

Škody nahlasujú klienti aj poisťovni Generali. "Klienti zatiaľ nahlásili približne tri desiatky škôd, ktoré im vznikli v súvislosti so včerajšou silnou búrkou v Bratislave. Predpokladaná výška škôd je takmer 39.000 eur. Ide o poistné udalosti v dôsledku zaplavenia a zatečenia bytových aj nebytových priestorov, ale aj o škody spôsobené úderom blesku," skonštatovala pre TASR hovorkyňa poisťovne Lucia Makayová. Poisťovňa Kooperativa v dôsledku prívalového dažďa v Bratislave k dnešnému dňu eviduje 22 škôd. "Očakávaná výška doteraz nahlásených škôd prevyšuje sumu 50.000 eur," uviedla pre TASR poisťovňa vo svojom stanovisku s tým, že v najbližších dňoch Kooperativa predpokladá nárast škôd.