Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Bratislava

VIDEO: V piatok odštartuje 10. ročník Bratislavského majálesu

Archívna snímka z Bratislavského majálesu. Foto: TASR/Michal Svítok

Majáles otvára podľa primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala už tradične sezónu oper air podujatí a festivalov v Bratislave.

Bratislava 2. mája (TASR) – Mestský viacžánrový a open air festival Bratislavský majáles odštartuje v piatok (5. 5.) na Tyršovom nábreží už svoj desiaty ročník. Do nedele (7. 5.) večera ponúkne niekoľko hodín koncertov, diskusie, zábavu pre deti a chýbať nebude ani tradičný záverečný ohňostroj.

Bratislavský majáles otvára podľa primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala už tradične sezónu oper air podujatí a festivalov v Bratislave. "Majáles vytvára ducha Bratislavy spolu s Kultúrnym letom, Korunovačnými slávnosťami či športovými podujatiami," povedal na dnešnej tlačovej konferencii primátor.

Koncertný program majálesu sa začne v piatok krátko po 17.00 h a otvorí ho progresívne trio z Prešova Fúzy Múzy, ktoré svoju hudbu charakterizuje ako psycho-thriller. V piatok večer bude hlavné pódium patriť dvom formáciám bratislavskej nezávislej hudobnej scény, a to skupinám Saténové Ruky a Billy Barman.

V sobotu už od 15.30 h vystúpi postupne až päť kapiel, ktoré reprezentujú rôzne žánre slovenskej hudobnej scény. Sobotňajší program odštartuje hudobný projekt dvoch sestier Ely a Kery - Genius Locci. Na pódiu v tento deň vystúpi aj kapela Bad Karma Boy, rapper Vec a Medial Banana. Záver soboty bude patriť skupine Para.

"Jedným spoločným menovateľom všetkých kapiel, ktoré budú vystupovať je, že majú rady veľké pódium, dokážu robiť vynikajúce živé koncerty a ich repertoár dokáže odspievať celé nábrežie. Zo 14 interpretov budú mať štyria premiéru na majálese, ale tí ďalší už v rôznych ročníkoch hrali," priblížil Milan Vajda z občianskeho združenia Bratislavský majáles, ktoré podujatie organizuje.

V hlavnom nedeľňajšom koncertnom programe, ktorý sa začne krátko po 15.00 h, vystúpi päť interpretov. Svoju premiéru na festivale bude mať La3no Cubano. Ďalšími nováčikmi na festivale budú Vrbovskí víťazi. Po niekoľkých rokoch bude patriť hlavné pódium majálesu kapele Le Payaco a skupine Vidiek. Záverečný koncert pred ohňostrojom odohrá kapela Hex.

Súčasťou Bratislavského majálesu bude už po siedmy raz aj cyklopelotón Župná dvadsiatka. Cezhraničná cyklojazda sa začne v nedeľu o 11.00 h na Tyršovom nábreží. "Verím, že tak ako po iné roky, tak aj túto nedeľu prídu na štart pelotónu celé rodiny aj s najmladšími cyklistami," povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo.

Na majálese nebude chýbať ani Café Európa so svojím stanom, kde sa bude diskutovať na témy - Ako sa zmení doprava v Bratislave, S Erasmom do sveta alebo Európa na rázcestí. Vyvrcholením festivalu bude takmer desaťminútový ohňostroj odpálený v nedeľu okolo 21.45 h priamo z plavidla uprostred Dunaja.