Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Korunovačné slávnosti v Bratislave priblížili Máriu Ludoviku

Archívne foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Obrad je vždy inscenovaný podľa historických podkladov.

Bratislava 22. júna (TASR) - Bratislavské korunovačné slávnosti, ktoré sa uskutočnili v sobotu, pripomenuli korunováciu Márie Ludoviky, tretej manželky rakúskeho cisára a uhorského kráľa Františka (1792 - 1835). Mária Ludovika bola vnučkou Márie Terézie, pochádzala z habsbursko-lotrínskej a este-modenskej vetvy. Organizátor slávností - občianske združenie Korunovačná Bratislava pripravil aj 17. ročník tohto podujatia ako verejné zhromaždenie. Chcelo tým vyjadriť svoj nesúhlas s vedením hlavného mesta SR.

Hlavný program korunovácií sa začal o 13.00 h korunovačným sprievodom a prenášaním korunovačných insígnií z Bratislavského hradu, od Viedenskej brány, cez Zámockú a Kapucínsku ulicu, Župné námestie, Hurbanovo námestie, Michalskú ulicu, Ventúrsku a Panskú ulicu, Rybársku bránu až na Hviezdoslavovo námestie. Tam sa od 13.30 h začal obrad korunovácie Márie Ludoviky a o 14.30 h pasovanie rytierov Rádu zlatej ostrohy.

Obrad je vždy inscenovaný podľa historických podkladov. "Vystupuje v ňom viac ako 200 hercov v dobových kostýmoch. Kráľ dostáva od ostrihomského arcibiskupa – prímasa Uhorska svätoštefanskú korunu spolu s ďalšími korunovačnými insígniami: meč, plášť, jablko a žezlo. Po ňom pasuje rytierov Rádu zlatej ostrohy, skladá prísahu vlasti a sľubuje zachovávať integritu krajiny na korunovačnom pahorku," priblížil autor a organizátor slávnosti Miroslav Vetrík.

Ludovika sa narodila v Miláne. "Jej otec bol arcivojvoda Ferdinand, generálny guvernér rakúskej Lombardie, a matka Mária Beatrice d' Este. Druhýkrát ovdoveného cisára si získala svojou krásou, pôvabom, duchom a srdcom. Veľmi ťažko znášala, keď sa jej nevlastná dcéra Mária Lujza vydala za francúzskeho cisára Napoleona Bonaparte. Mala rada literatúru. V Karlových Varoch sa zoznámila s Goethem, ktorý jej priblížil nemeckú literatúru. Zomrela mladá a bezdetná vo veku 28 rokov," povedal Vetrík.

Zaujímavosťou slávností je, že z Fontány na námestíčku, ktoré tvoria ulice Ventúrska - Panská - Straková, jediný deň v roku, práve v Korunovačný deň, tečie z fontány zadarmo račianska frankovka.

Ludoviku stvárnila herečka Jana Labajová zo Starého divadla Karola Spišáka v Nitre. Cisára Františka II. herec Roman Poláčik a vesprémskeho biskupa František Kovár. Réžiu obradu korunovácie prevzal režisér Marek Mokoš. Súčasťou korunovačného obradu bola aj korunovačná omša W. A. Mozarta.

Korunovačné slávnosti v Bratislave patria medzi najväčšie kultúrne podujatia na Slovensku a zážitkovým spôsobom približujú korunovácie 18 kráľov a kráľovien korunovaných v Bratislave. Konajú sa každoročne v posledný júnový víkend na pamiatku korunovácie Márie Terézie 25. júna 1741.