Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Bratislavskí vodári odpustia neplatičom pokuty za zrážkové vody

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Bratislavská vodárenská spoločnosť dá túto možnosť všetkým, ktorí sa v novembri a decembri priznajú, že neplatili správne a uzatvoria so spoločnosťou nové zmluvy.

Bratislava 5. novembra (TASR) – Bratislavčanom, ktorí odvádzajú zrážkové vody do verejnej kanalizácie a doposiaľ za ne neplatili, alebo platili z menších plôch, než v skutočnosti mali, to bratislavské vodárne odpustia. Počas novembra a decembra sa však k tomu musia priznať a uzatvoriť so spoločnosťou nové zmluvy. TASR o tom informoval hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Alexander Buzinkay.

"BVS osloví zákazníkov na 55.000 odberných miestach, uhrádzajúcich stočné, medzi ktorými pravidelne odhaľuje neplatičov za zrážkové vody. Predovšetkým na nich je zacielený generálny pardon," vysvetľuje hovorca. Bratislavčania sa tak môžu podľa jeho slov vyhnúť zmluvnej pokute od 300 eur až do 3000 eur, aj prípadnej náhrade škody.

Do konca tohto roka by mali zákazníci doručiť BVS príslušnú žiadosť. Tú spolu s vysvetľujúcim listom dostanú poštou. Po jej podaní im vodárne zašlú novú zmluvu. "Aby bol generálny pardon platný, musia byť podpísané zmluvy vrátené BVS najneskôr do konca marca budúceho roka," upozorňuje Buzinkay.

Na generálny pardon podľa hovorcu nemajú nárok dlžníci, u ktorých BVS eviduje neoprávnené vypúšťanie zrážkových vôd a sú pre to so spoločnosťou v súdnom spore, a taktiež zákazníci z mestských častí Bratislavy, či z miest a obcí, v ktorých nie je povolené vypúšťanie vôd z povrchového odtoku do verejnej kanalizácie.

Buzinkay vysvetľuje, že poplatky za zrážkovú vodu sa stanovujú výpočtom z aktuálnej ceny stočného, priemerného úhrnu zrážok v danej lokalite a prepočítanej redukovanej plochy, v závislosti od priepustnosti povrchu. "Zrážkové vody, ktoré z povrchových plôch odtekajú do verejnej kanalizácie a vstupujú do čistiaceho procesu v BVS, majú vplyv na náklady spoločnosti a jej cenotvorbu. V objemovom vyjadrení ide ročne o milióny metrov kubických vody a státisíce eur, potrebných na jej spracovanie," podotkol.