Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Do Bratislavy prišli Vianoce, na Hlavnom námestí už stojí stromček

Na Hlavnom námestí v Bratislave 5. novembra 2014 ráno osadili vianočný stromček. V najbližšom čase ho začnú aj zdobiť. Foto: TASR/Jakub Kotian

Smrek má podľa letokruhov asi 35 rokov a kmeň hrubý 38 centimetrov.

Bratislava 5. novembra (TASR) – V centre Bratislavy, na Hlavnom námestí dnes dopoludnia osadili vianočný stromček. Vyše 13 metrov vysoký smrek obyčajný našli po dlhom hľadaní v jednej zo záhrad v bratislavských Rusovciach. Majiteľ ho mestu daroval.

Stromček musia na námestie osadiť vždy už začiatkom novembra. Neskôr sa totiž v centre začnú chystať vianočné stánky a so žeriavom by sa tam už pracovníci nedostali. Strom preto dnes ráno vyrúbali a v sprievode polície previezli na Hlavné námestie. "Ležal na korbe, ktorá má 12,5 metra a trčal ešte asi meter," povedal pre TASR riaditeľ Mestských lesov Vladimír Kutka. Smrek má podľa letokruhov asi 35 rokov a kmeň hrubý 38 centimetrov.

Vianočný stromček mesto hľadá celý rok. Hneď, ako sa skončia jedny Vianoce, už sa začínajú v meste obhliadať po ďalšom vianočnom strome. Kutka vraví, že je to mravenčia práca. "Kolegovia idú v aute, jeden šoféruje, druhý pozerá ľuďom do záhrad. Máme prečesaný Prievoz, Podunajské Biskupice, všetky periférne mestské časti, kde majú ľudia takéto stromy vysadené, boli sme aj v Borinke," priblížil. Asi od mája sa potom podľa jeho slov vybavuje povolenie na výrub.

Fotogaléria z osadenia stromčeka




Kutka vraví, že nájsť v Bratislave strom, ktorý by bol vhodný ako vianočný, je veľký problém. Tento rok ich mali pracovníci vyhliadnutých ale viac. "Po tých 30 až 40 rokoch strom už začína ohrozovať aj dom, aj tieni ľuďom, ktorí sa ho potom radšej zbavujú," vysvetľuje riaditeľ mestských lesov. Jeden strom našli pracovníci napríklad v Lamači, dohodli sa s majiteľom, avšak ten si to nakoniec rozmyslel.

V Rusovciach mal majiteľ hneď dva vhodné stromy. "Tento, ktorý sme osadili na námestí, bol o trochu menší, ale krajší, súmernejší a mal zelenšie ihličie. Z jednej záhrady však možno budú v Bratislave obidva," podotkol Kutka. Druhý si totiž možno vezme bratislavské Staré Mesto na Hviezdoslavovo námestie. "Ponúkli sme im ho," dodal.