Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

Petržalka pokračuje vo výsadbe, ale aj odstraňovaní inváznych drevín

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najpočetnejšiu skupinu novovysadených drevín tvoria javory, lipy, ambrovníky, jarabiny, jasene a smreky, ako aj okrasné dreviny a kry, napríklad višne, čerešne, vavrínovec či ginko.

Bratislava 27. marca (TASR) - Bratislavská Petržalka nadväzuje na jesennú výsadbu stromov a krov, počas jarnej výsadby pribudlo na jej území niekoľko desiatok listnatých a ihličnatých drevín. Dôraz pri výsadbe kladie na rozmanitosť drevín. Mestská časť sa zároveň zbavuje škodlivých, invazívnych drevín.

"Medzi vysadenými drevinami sa nachádzajú pôvodné druhy drevín a rôzne kultivary, ktoré lepšie znášajú klimatické zmeny a mestské prostredie," približuje vedúci referátu životného prostredia miestneho úradu Adrián Ševeček.

Najpočetnejšiu skupinu novovysadených drevín tvoria javory, lipy, ambrovníky, jarabiny, jasene a smreky, ako aj okrasné dreviny a kry, napríklad višne, čerešne, vavrínovec či ginko.

Podľa samosprávy aktuálne rezonujú negatívne reakcie obyvateľov na výrub niektorých označených drevín, ktoré boli zrezané na peň. Upozorňuje však, že ide o invázne druhy stromov, najmä pajasene, ktoré je povinná zo zákona pravidelne odstraňovať, aby sa zamedzilo ich šíreniu. Náhradnú výsadbu za invázne druhy drevín zákon neprikazuje.

"Pajasene vylučujú do pôdy koreňmi alelopatické látky, ktoré bránia rastu iných, pôvodných, druhov drevín. Vytvárajú veľké množstvo koreňových výmladkov, z ktorých vyrastú nové jedince," približuje Ševeček.

Pre rýchle rozmnožovanie týchto nepôvodných druhov mestská časť zamedzuje ich rastu tzv. chemickou injektážou. Keďže dreviny po tomto zásahu rýchlo vyschnú, ohrozujú zdravie a život, je potrebné ich vypíliť. Po nainjektovaní pňa sa sleduje, či sa v jeho okolí tvoria nové výmladky. Ak áno, musí sa opakovane nainjektovať, čo môže celý proces predĺžiť na viac rokov. Po zastavení tvorby výmladkov a vyschnutí pňa je možné ho úplne vyfrézovať.

V mestskej časti sa nachádza celkovo 2890 kusov inváznych drevín, približne 815 z nich tvoria pajasene žliazkaté. Od začiatku roka sa ich podarilo zrezať na peň 74, a to v lokalitách Dvory a Lúky, pokračovať sa bude aj v Hájoch.