Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Bratislava spustila pilotný projekt bezpečnostných orezov strom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Projekt bude realizovaný do konca septembra, pričom celkové náklady budú vyčíslené po ukončení prác.

Bratislava 18. júla (TASR) - Bratislava v rámci zabezpečenia komplexnej starostlivosti o dreviny spustila pilotný projekt bezpečnostných orezov stromov v mestských častiach Petržalka, Staré Mesto, Nové Mesto a Ružinov. Projekt bude realizovaný do konca septembra, pričom celkové náklady budú vyčíslené po ukončení prác. Mesto o tom informuje na svojom webe.

S orezmi začali pri petržalskom Chorvátskom ramene, kde zasahovali konáre do chodníka a ohrozovali chodcov. "Vďaka tomuto projektu ošetríme viac ako 2500 drevín v priebehu dvoch mesiacov, čím prispejeme k bezpečnosti a estetizácii v našom meste," priblížil bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.

Orezy sa vykonávajú vysokozdvižnými plošinami a stromolezcami. V prvej fáze projektu sa zabezpečí komplexná starostlivosť v Petržalke a Starom Meste. V druhej časti pilotného projektu to bude Ružinov a Nové Mesto. "Postupovať sa bude systematicky tak, aby sa v čo najkratšom čase ošetrilo čo najviac drevín. Po vykonaní prác bude v týchto lokalitách potrebné vykonávať údržbu drevín len príležitostne, prípadne pri kalamitných situáciách a haváriách," informuje mesto. Ďalší predpokladaný orez stromov v daných lokalitách odhaduje magistrát po piatich rokoch.

Kritériami na výber lokalít v Starom Meste, Novom Meste, Ružinove a Petržalke boli množstvo evidovaných podnetov a sťažností obyvateľov, rozloha a odhadovaný počet drevín, spojitosť plôch vo vlastníctve a v priamej správe hlavného mesta na stabilizovanom území s prevládajúcou funkciou bývania hromadnej bytovej výstavby.

Po vyhodnotení pilotného projektu komplexnej starostlivosti o dreviny budú navrhnuté nové lokality v ďalších mestských častiach Bratislavy. "V prípade tohto projektu ide o iniciatívu mesta s cieľom vypracovať do budúcna koncepciu a harmonogram starostlivosti o dreviny na celom území Bratislavy," podotkol magistrát. Systém komplexnej starostlivosti o dreviny zahŕňa komplexné opatrenia pre všetky dreviny vo vybraných územiach, a to zdravotný orez drevín, bezpečnostný orez drevín, redukčný orez drevín, odstránenie suchých drevín a odstránenie inváznych drevín.