Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Basketbal

Levice vybojovali druhý basketbalový titul v klubovej histórii

Miha Vašl z Levíc (vľavo) a Vladimir Djordjevič z Košíc v piatom zápase finále play off Eurovia SBL basketbalovej extraligy mužov medzi BK Levickí Patrioti - KB Košice 13. mája 2018 v Leviciach. Foto: TASR

Prvýkrát v sérii neprišla v závere zápasu dráma, Levice bez väčších problémov dokráčali k majstrovskému titulu v sezóne 2017/2018.

Levice 13. mája (TASR) - Basketbalisti BK Levickí Patrioti vybojovali druhý slovenský titul v klubovej histórii. V nedeľňajšom piatom finálovom dueli play off Eurovia SBL zdolali na svojej palubovke KB Košice 81:66 a v sérii triumfovali 4:1 na zápasy. Na majstrovskom tróne vystriedali bratislavský Inter. Levice vyhrali najvyššiu slovenskú súťaž aj v sezóne 2010/2011.

BK Levickí Patrioti – KB Košice 81:66 (15:14, 28:20, 19:16, 19:16)

Levice: Kurbas 17, Bojanovský 11, Vašl 9, Diabate 8, Mijovič 6 (Djurič 13, Sims 10, Žiak 7, Krajčovič 0)

Košice: P. Stamenkovič 15, Sedmák 5, Djordjevič 4, Marič 2, S. Stamenkovič 0 (Fletcher 16, Baldovský 10, Körner 8, Židzik 6, Matys 0)

TH: 15/8 – 18/13, Fauly: 18 – 22, Trojky: 9 - 5, Rozhodovali: Tomašovič, Ženiš, Pipíška, 2300 divákov

Konečný výsledok série: 4:1, Levice sa stali víťazom Eurovia SBL 2017/2018.


Piate finálové stretnutie neprinieslo v úvodných minútach veľa basketbalovej krásy, viac sa bojovalo, ako sa dávalo košov. Levice však mali väčšie nasadenie, na viac ako päť minút nepustili Košice k žiadnemu bodu a dosiahli šnúru 10:0.

"Býci" sa však otriasli a do konca prvej štvrtiny stiahli skóre zápasu na 14:15. Zverenci Miljana Čuroviča sa v druhej štvrtine dokonca dostali na malý moment do vedenia, ale Patrioti zachytili v správnom momente tento nápor. Opäť dali desať bodov za sebou, čím sa od súpera výraznejšie odtrhli. Posledné slovo v prvom polčase mal Diabate, trojkou upravil na 43:34 pre domácich.

Po prestávke sa dianie na palubovke príliš nezmenilo, taktovku držali domáci basketbalisti. V piatej minúte si vybudovali prvé dvojciferné vedenie v zápase, no Košičania sa opäť nadýchli k tlaku. Ten mal však len krátke trvanie, Levičania sa znova vrátili ku svojej taktike, ktorá ich držala vo vedení.

Pred poslednou 10-minútovkou svietilo na tabuli skóre 62:50 v prospech Patriotov. "Býci" sa nadýchli k tlaku, začali hrať vabank, Patrioti však mali vývoj pod kontrolou a drámu na svoj úkor nepripúšťali. Tá prvýkrát v sérii neprišla, Levice bez väčších problémov dokráčali k majstrovskému titulu v sezóne 2017/2018.



Teo Hojč, tréner Levíc: "Je to niečo neskutočné. V takejto atmosfére, aká bola, som rád, že som to ako tréner mohol zažiť. Veľká vďaka patrí všetkým našim fanúšikom, mojim hráčom, môjmu realizačnému tímu, vedeniu klubu."



Milan Žiak, hráč Levíc: "Myslím si, že mi to postupne dochádza, čo sme dokázali pre Levice a pre týchto super fanúšikov. Som veľmi rád, že sme priniesli titul naspäť do Levíc."

Richard Leško, asistent trénera Košíc: "Séria bola veľmi vyrovnaná, bolo to aj o šťastí. Tento zápas sme určite chceli odohrať ináč. Možno pohľad na tabuľku strelcov napovie veľa, aj o tejto sérii. Levice mali vyrovnané výkony skoro všetkých hráčov. U nás presne naopak, veľmi veľké výpadky. Preto bol v tomto zápase o to jednoznačnejší priebeh."

Peter Sedmák, hráč Košíc: "Bolo to o premieňaní ľahkých košov, ktoré sme nedávali. Mali sme mizernú streľbu, s tým sa nedá vyhrať zápas. Neviem, čo sa stalo. Buď sme sa veľmi snažili a nešlo to, alebo sme si utvorili dobré pozície a nepremenili sme ich. Bolo to len o tom. Rozdiel bol v tom, že keby aspoň z polovice dáme to, čo sme mali dať, tak by to bolo iné."