Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Základná umelecká škola vo Zvolene má sto rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

ZUŠ vznikla pôvodne ako mestská hudobná škola.

Zvolen 15. októbra (TASR) - Výtvarné diela od 50 autorov, ktorí boli v minulosti spätí so Základnou umeleckou školou (ZUŠ) na Nádvornej ulici vo Zvolene, môžu v týchto dňoch vidieť návštevníci tamojšieho Lesníckeho a drevárskeho múzea (LDM). Výstava bola nainštalovaná pri príležitosti 100. výročia založenia umeleckej školy.

"Vystavené sú diela výtvarníkov, ktorí patria do histórie výtvarného odboru. Ide o pedagógov, žiakov odboru, z ktorých mnohí sú dnes profesionálni umelci, a tiež priateľov - výtvarníkov, podieľajúcich sa svojou odbornosťou na rozvoji odboru," uviedla pre TASR pedagogička ZUŠ Tatiana Harachová. Ďalšia časť výstavy približuje históriu školy a významné osobnosti, ktoré sa zaslúžili o jej súčasnú podobu.

ZUŠ vznikla pôvodne ako mestská hudobná škola. História zaznamenala jej vznik 1. novembra 1919 a v ten istý deň sa začala aj výučba. Za sto rokov jej existencie boli založené ďalšie umelecké odbory. V súčasnosti pôsobia na škole štyri: hudobný, tanečný, literárno-dramatický a výtvarný.