Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Výstava Generácie v Pohronskom múzeu predstaví tvorbu absolventov ZUŠ

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Kurátorka doplnila, že v čase trvania osláv výročia, teda od začiatku výstavy do 9. septembra, budú prebiehať sprievodné výtvarné akcie niektorých vystavujúcich autorov v priestoroch oboch inštitúcií.

Nová Baňa 5. marca (TASR) - V Pohronskom múzeu v Novej Bani, organizácii Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), v piatok 8. marca sprístupnia druhú výstavu konanú pri príležitosti osláv 60 rokov existencie výtvarného odboru Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Nová Baňa. Vernisáž výstavy Generácie, ktorá vzniká v rámci spolupráce so ZUŠ Nová Baňa a za podpory oboch zriaďovateľov, bude o 18.00 h.

"Vystavuje tu 13 absolventov ZUŠ Nová Baňa naprieč generáciami, výtvarnými odbormi, ako je kresba, maľba, scénografia, záhradná a krajinná architektúra, módny a industriálny dizajn, animácia, architektúra, a individuálnymi riešeniami," informovala TASR kurátorka výstavy Michala Lenčová.

Ako ďalej uviedla, výstava má ambíciu ukázať význam výtvarného umenia a umeleckého školstva na Slovensku od základného až po vysokoškolské v prospech celej spoločnosti. "Nosnou myšlienkou je vytváranie mostov medzi profesionálnou a laickou verejnosťou na základe presvedčenia autorov, že výtvarná rôznorodosť spája, obohacuje, podporuje slobodného ducha a rozvíja hodnoty ľudskosti a užitočnosti," podotkla Lenčová.

Kurátorka doplnila, že v čase trvania osláv výročia, teda od začiatku výstavy do 9. septembra, budú prebiehať sprievodné výtvarné akcie niektorých vystavujúcich autorov v priestoroch oboch inštitúcií.

Na výstave svoju tvorbu odprezentujú: Viktória Barniaková, Samuel Bratko, Zuzana Bratková, Frederika Brodzianska, Michal Budinský, Mária Debnárová, Nina Doubravová, Martina Gabrišová, Barbora Hvizdáková, Zuzana Kasanová, Michala Lenčová, Katarína Naďová a Vierka Vojčiaková.