Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V uliciach Detvy začali pracovať občianske a preventívne služby

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Úlohou členov MOPS je dohliadať aj na ochranu verejného a súkromného majetku pred poškodzovaním.

Detva 4. marca (TASR) - V uliciach mesta Detva začali od marca pracovať Miestne občianske a preventívne služby (MOPS). Samospráve pomôžu pri udržiavaní bezpečnosti a poriadku v meste. TASR o tom informoval hovorca Detvy Milan Suja.

Dodal, že výberové konanie na pracovníkov mesto zverejnilo začiatkom februára a do konca mesiaca vybralo vhodných uchádzačov. "Očakávania sú veľké, a preto dúfame, že sa v prvom rade zlepší spolupráca s rómskou komunitou. V súčasnosti sa o ňu starajú terénni sociálni pracovníci, ktorých pracovný čas sa popoludní končí," povedal primátor Branislav Baran. Objasnil, že samospráva potrebuje pokryť najmä popoludnie a večer, keď sú rôzne konflikty v občianskom spolunažívaní. Podľa neho požiadavka na zriadenie takejto služby prišla aj od samotných Rómov.

Mesto Detva získalo v rámci projektu MOPS 330.000 eur. Suma je určená pre osem ľudí, ktorí budú pracovať na celom území mesta niekoľko hodín denne. Práca občianskych hliadok sa tak podľa primátora nesústredí iba na niektorých obyvateľov Štúrovej ulice.

Hovorca mesta uviedol, že presný počet obyvateľov, ktorí sa pri sčítaní prihlásili k rómskej národnosti, mesto neeviduje. "Odhadom je to okolo osem až deväť percent z celkového počtu 13.695 obyvateľov Detvy," poznamenal.

Úlohou členov MOPS je dohliadať aj na ochranu verejného a súkromného majetku pred poškodzovaním. Okrem toho budú mať na starosti monitorovanie a predchádzanie vzniku konfliktu v rámci miestnej rómskej komunity, ako aj medzi komunitou a väčšinovým obyvateľstvom. Poskytovať budú takisto pomoc policajnej hliadke a nahlasovať prípady porušovania verejného poriadku. Monitorovať budú aj pohyb túlavých a zranených zvierat.