Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Rimavskej Sobote vystavujú päticu vzácnych zreštaurovaných tlačí

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Najstaršia z pätice zreštaurovaných kníh bola vydaná v roku 1672.

Rimavská Sobota 6. marca (TASR) - Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote vystavuje počas marca päť vzácnych tlačí z knižnice múzea, ktoré sa inštitúcii podarilo zreštaurovať v uplynulých mesiacoch. Najstaršia z pätice zreštaurovaných kníh bola vydaná v roku 1672. TASR o tom informovala PR manažérka múzea Szilvia Tóth.

Jednou z prezentovaných zreštaurovaných kníh v GMM je historické dielo Daniela Sartoriusa. Rodák z gemerskej obce Štítnik navštevoval školu v Kameňanoch a Ožďanoch, neskôr študoval na univerzite vo Wittenbergu. Jeho vrcholným dielom je súhrnná zbierka kázní s výkladom evanjelií a apoštolských listov s názvom Summownj Postylka, ktorá bola prvýkrát vydaná v roku 1746. V múzeu prezentovaný výtlačok vyšiel až po autorovej smrti v ďalšom vydaní v roku 1779.

"Rozsiahla viac než 1200-stranová kniha mala značne poškodenú väzbu. Z pôvodnej neogotickej celokoženej hnedej väzby chránenej knižným kovaním a koženými remienkami bola zachovaná len časť pokryvu na chrbte knihy a zadnej knižnej doske s tromi medenými nárožnicami, stredovou puklicou a fragmentom jedného koženého prúžku. Kniha bola celkovo poškodená opotrebovaním, červotočom, plesňou a znečistením," priblížila knihovníčka múzea Iveta Krnáčová.

Ďalšou zreštaurovanou vzácnou tlačou v GMM je dielo Jána Arnda zložené z piatich kníh o kresťanstve. "Prvé štyri knihy evanjelického kňaza preložil z nemčiny Michal Longolius ešte v roku 1617, piatu knihu preložil v roku 1715 slávny Matej Bel. Rozsiahle viac ako 800-stranové dielo bolo súhrnne vydané v slovakizovanej češtine v roku 1783 v Bratislave," uviedla Krnáčová.

GMM vďaka financiám z Fondu na podporu umenia v uplynulých mesiacoch zreštaurovalo aj dielo doktora teológie Johana Sleidana vydané v roku 1672, dielo Franza Gräffera o Perzii vydané v nemeckom jazyku v roku 1823 či Viedenský sekretár pre každodenné prípady od Samuela Riedla vydaný v nemčine v roku 1788. Všetky tlače komplexne reštauroval banskobystrický reštaurátor historických písomností Štefan Kocka.

"Zreštaurované vzácne tlače so sprievodnými reštaurátorskými dokumentáciami budú krátkodobo vystavené v priestoroch múzea do konca marca. Následne budú uchovávané v historickom knižnom fonde múzea a dostupné na štúdium v knižnici múzea," dodala Krnáčová.