Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

V R. Sobote prinesú Hatvaniho dni sériu podujatí, uzavrie ho majáles

Na archívnej snímke expozícia hvezdárne. Foto: TASR - Maroš Černý

Hatvaniho dni v Rimavskej Sobote ukončí 2. mája podujatie s názvom Hatvaniho majáles vo hvezdárni.

Rimavská Sobota 5. apríla (TASR) - Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote pripravilo počas apríla na počesť rimavskosobotského rodáka a polyhistora Istvána Hatvaniho sériu podujatí pod spoločným názvom Hatvaniho dni. Konať sa budú v priestoroch múzea i vo hvezdárni v Rimavskej Sobote. TASR o tom informovala PR manažérka GMM Szilvia Tóth.

Hatvani sa narodil v roku 1718 v Rimavskej Sobote a takmer štyri desaťročia pôsobil v Debrecínskom reformovanom kolégiu. Venoval sa filozofii, teológii, kozmológii, fyzike, botanike, mechanike a ďalším vedám. Vďaka výučbe pomocou experimentov si vyslúžil prezývku uhorský Faust.

"Ako lekár zobral do rúk riadenie zdravotníctva kolégia, bol prvým školským lekárom v Uhorsku a hlavným dozorcom debrecínskych lekární. Vyznamenal sa takisto v astronómii, pomocou hvezdárskych pravidiel vymedzil geografickú polohu Debrecína," dodala Tóth.

GMM na počesť rimavskosobotského rodáka pripravilo sériu podujatí pod názvom Hatvaniho dni, ktoré odštartujú 12. apríla vernisážou výstavy Vesmír očami detí v priestoroch múzea. V druhej polovici apríla sa uskutoční interaktívna prednáška vedúceho rimavskosobotskej hvezdárne Karola Havrilu či tvorivé dielne, na ktorých si budú môcť účastníci vyrobiť slnečné hodiny.

Hatvaniho dni v Rimavskej Sobote ukončí 2. mája podujatie s názvom Hatvaniho majáles vo hvezdárni. "Pripravili sme bohatý zážitkový program, kde sa okrem iného uskutoční aj meranie zemepisnej šírky Rimavskej Soboty podľa metódy Istvána Hatvaniho," priblížila Tóth.