Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Rekvalifikačné skúšky zložilo dvadsať pomocných murárov

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Kurz v Muránskej Dlhej Lúke organizoval Úrad práce. Absolventom má pomôcť nájsť si zamestnanie.

Muránska Dlhá Lúka 14. marca (TASR) - Záverečné písomné skúšky dnes absolvovalo 20 prevažne rómskych absolventov rekvalifikačného kurzu v odbore murár v obci Muránska Dlhá Lúka. Ako pre TASR povedal vyučujúci Juraj Jankovič, za 256 hodín zvládli základy drobných murárskych prác, ktoré môžu využiť ako pomocní robotníci na stavbách, ale aj pri budovaní vlastných príbytkov.

Absolventi kurzu sa venovali najskôr teoretickej príprave a následne urobili počas praktického vyučovania aj niekoľko verejne prospešných stavebných opráv v obci. "Upravili sme niekoľko odvodňovacích rigolov, kde sme sa naučili narábať s kelňou, alebo namiešať správne betón. Nemohli sme si žiaľ vyskúšať omietanie, pretože v čase praktického vyučovania boli vonkajšie teploty pod bodom mrazu a vo vnútri sme na to nemali vhodné priestory. Časť vyučovania sme špeciálne venovali práci s hlinou. Rómovia by mohli v budúcnosti využiť miestne prírodné zdroje a pri stavbe vlastných obydlí by mohli požiť materiál našich predkov a stavať domy s váľkov," povedal Jankovič.

Rekvalifikačný kurz organizoval Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. V regióne s vysokou mierou nezamestnanosti majú pomôcť ľuďom s nízkou kvalifikáciou zlepšiť šance na získanie práce. Vďaka získaným zručnostiam ich prácu môžu využívať aj samosprávy pri drobných obecných stavebných prácach. "Nie je to len o základoch murárčiny. Tentoraz to boli predovšetkým mladí ľudia, ktorí si potrebovali osvojiť aj iné pracovné návyky. Napríklad disciplínu počas výkonu práce, dochvíľnosť pri nástupe do práce, ale aj dodržanie pracovného času. V neposlednom rade to ale bolo aj o vystupovaní a jednaní. Teraz by bolo najlepšie, aby si čo najskôr našli pracovné uplatnenie, aby mohli získané návyky prehlbovať a upevňovať," dodal vyučujúci rekvalifikačného kurzu.