Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

V banskobystrickej nemocnici spúšťajú očkovacie centrum proti HPV

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ľudský papilovírus (HPV) je najčastejšou sexuálne prenosnou infekciou a môže spôsobovať vážne onkologické ochorenia u žien, ale i mužov.

Banská Bystrica 5. apríla (TASR) - V Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici začnú od budúceho týždňa očkovať všetkých záujemcov od 15 rokov proti vírusu HPV. Očkovacie centrum bude otvorené každý štvrtok od 13.00 do 14.00 h v infektologickej ambulancii v starom nemocničnom areáli. Nemocnica o tom informovala v piatok na sociálnej sieti s tým, že na očkovanie je potrebná registrácia na jej webovej stránke.

Ľudský papilovírus (HPV) je najčastejšou sexuálne prenosnou infekciou a môže spôsobovať vážne onkologické ochorenia u žien, ale i mužov. Nemocnica očkuje všetkých nad 15 rokov, pričom do 18 rokov musí prísť záujemca v sprievode rodiča. Očkovanie proti vírusu HPV je trojdávkové a nie je hradené z verejného zdravotného poistenia. Pacient si ho uhrádza vo vlastnej réžii. Niektoré poisťovne však poskytujú príspevok, o jeho výške sa treba informovať vo svojej zdravotnej poisťovni.

"Spúšťame prvé očkovacie centrum proti vírusu HPV v Banskobystrickom samosprávnom kraji. Nechceme choroby len liečiť, ale medzi naše priority patrí prevencia, ochrana a tou je práve očkovanie," zdôraznila nemocnica. Aj vo vyššom veku chráni pred opätovným nakazením, ale i nákazou inými typmi HPV, ktoré môžu byť nebezpečné.