Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

V B. Bystrici evidujú nárast agresívneho správania voči zdravotníkom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Banskobystrická nemocnica pripomína, že zdravotnícky pracovník je v zmysle zákona považovaný za chránenú osobu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Banská Bystrica 13. apríla (TASR) - Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici eviduje v poslednom období nárast neadekvátneho a agresívneho správania sa pacientov a ich sprevádzajúcich osôb voči zdravotníkom. Nemocnica na to upozornila na sociálnej sieti.

"Len v predchádzajúcom roku evidujeme až 22 hlásení, keď boli naši zdravotníci napadnutí nielen verbálne, ale aj fyzicky. Evidovaný počet hlásení nezodpovedá reálnemu počtu prípadov neprimeraného správania sa pacientov a príbuzných, keďže sú hlásené len tie najzávažnejšie z nich," uviedla nemocnica s tým, že najväčší počet prípadov eviduje na urgentnom príjme, psychiatrickej a internej klinike.

Banskobystrická nemocnica pripomína, že zdravotnícky pracovník je v zmysle zákona považovaný za chránenú osobu, útok na zdravotníka sa teda pri prípadnom ukladaní trestu odňatia slobody podmieňuje vyššou trestnou sadzbou. Nemocnica v súvislosti s nárastom agresívneho správania žiada o rešpektovanie zdravotníckeho personálu a ohľaduplnosť.

"Je pre nás úplne neakceptovateľné, že osoby, ktoré denne pomáhajú a liečia pacientov, sa musia pri svojej náročnej práci ešte aj zaoberať neadekvátnym, vulgárnym a často až násilným správaním neprispôsobivých pacientov a ich rodinných príslušníkov," uviedla nemocnica.