Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

ÚVK: Voľby sa začali bez problémov, v Lazanoch sa volí od šiestej

Šípka ukazuje smer do volebnej miestnosti počas prvého kola voľby prezidenta Slovenskej republiky Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Slováci si dnes môžu vyberať nového prezidenta republiky spomedzi 14 kandidátov. Svojmu favoritovi môžu hlas odovzdať v 5958 okrskoch.

Bratislava 15. marca (TASR) - Voľby prezidenta SR sa začali bez problémov, vo väčšine obcí sa volí od siedmej hodiny. Výnimkou je obec Lazany v banskom regióne Prievidza, kde môžu občania voliť od šiestej hodiny.

"Vždy otvára o šiestej hodine, zrejme vychádza v ústrety zamestnancom, ktorí by si mohli odvoliť pred odchodom do práce," povedala krátko po otvorení volebných miestností zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová.

Slováci si dnes môžu vyberať nového prezidenta republiky spomedzi 14 kandidátov. Svojmu favoritovi môžu hlas odovzdať v 5958 okrskoch. Čas majú do 22.00 h. Ak v dnešnom prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola.

Voliť môžu plnoletí občania SR s trvalým pobytom na Slovensku aj bez neho, ktorí sú dnes na Slovensku. Volebné právo má vyše 4,3 milióna občanov. Voľbu treba na hlasovacom lístku vyznačiť krížikom do rámčeka pri mene preferovaného kandidáta. Počas volebného dňa platí volebné moratórium.

Po zatvorení volebných miestností o 22.00 h sa začnú sčítavať hlasy. Priebežné neoficiálne výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na dvoch webstránkach na www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Prvé neoficiálne priebežné výsledky by sa mohli objaviť približne o 22.30 h. Na spomínaných stránkach budú zverejnené aj oficiálne výsledky, ale až po tom, čo ich potvrdí Ústredná volebná komisia, teda v nedeľu 16. marca.