Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Samospráve Lučenca sa ani po troch rokoch nedarí predať plaváreň

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dano Veselský

Lučeneckú plaváreň zatvorili vo februári 2015 pre jej havarijný stav, pretože podľa vedenia mesta by jej rekonštrukcia nebola ekonomicky výhodná.

Lučenec 13. júla (TASR) – Ani po troch rokoch od ukončenia prevádzky bývalej krytej plavárne v Lučenci sa miestnej samospráve nedarí predať jej nevyužitú budovu. Informovala o tom riaditeľka mestskej akciovej spoločnosti Spool Eva Vasilová, ktorá má objekt plavárne v správe.

„Nikto sa neprihlásil, nie je záujemca o odkúpenie," konštatovala riaditeľka, podľa ktorej nepomohli ani inzeráty v médiách v rámci celého Slovenska, na čo vynaložili zhruba 2500 eur. Dodala, že spoločnosť Spool chce ponuky na odpredaj budovy plavárne aj naďalej inzerovať a na informovanie o možnosti jej kúpy využije i billboardy.

Podľa výročnej správy spoločnosti za rok 2017 je budova plavárne pre Spool významným finančným rizikom a ročne ich zaťažuje splátkou vo výške 40.128 eur. „V zlom technickom stave je strecha, ktorá zateká. Ročná účtovná strata predstavuje čiastku 50.101 eur, aj napriek jej zníženiu oproti roku 2016 o 3492 eur," uvádza sa v správe s tým, že finančné náklady spôsobuje okrem splátok úveru tiež daň z nehnuteľnosti, paušálne poplatky za energie a platby za stráženie objektu.

Lučeneckú plaváreň zatvorili vo februári 2015 pre jej havarijný stav, pretože podľa vedenia mesta by jej rekonštrukcia nebola ekonomicky výhodná. Namiesto nej chce samospráva vybudovať úplne novú plaváreň a v tejto súvislosti už zvažovala niekoľko variantov. K realizácii stavby zatiaľ nedošlo a obyvatelia Lučenca preto musia využívať kryté plavárne v okolí.

S realizáciou výstavby plavárne však chce mesto začať už tohto roku, pričom na výstavbu si berie investičný úver vo výške troch miliónov eur, čo je zároveň aj predpokladaná cena diela pred vysúťažením. Podľa plánov samosprávy by nová plaváreň mohla byť otvorená v roku 2019 alebo 2020.