Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Chátrajúcu baštu v Štiavnických Baniach čaká rekonštrukcia

Chátrajúca bašta na začiatku obce Štiavnické Bane Foto: TASR/Jana Vodnáková

Samospráva ju chce zachrániť a zároveň z nej vytvoriť priestor na rôzne aktivity, ktoré oživia kultúrne dianie v obci.

Štiavnické Bane 28. novembra (TASR) - Roky chátrajúcu baštu, týčiacu sa na začiatku obce Štiavnické Bane, zrekonštruujú. Bašta, ktorá bola kedysi súčasťou protitureckého opevnenia, je v súčasnosti v dezolátnom stave. Samospráva ju chce zachrániť a zároveň z nej vytvoriť priestor na rôzne aktivity, ktoré oživia kultúrne dianie v obci.

"Ide o menšiu stavbu. Už dávnejšie som uvažoval nad tým, že by sa tam hodila nejaká menšia hvezdáreň. A keďže z našej obce pochádza slávny rodák Maximilián Hell, kňaz, astronóm, matematik a fyzik, tak jemu venujeme tento priestor," podotkol starosta Stanislav Neuschl s tým, že verejnosti by tu mal byť k dispozícii prenosný teleskop. Miesto by tu mali mať aj stále expozície.

"Hell urobil rôzne objavy. Ako prvý na svete pozoroval prechod Venuše popred Slnko, čiže toto by sme možno chceli zreálniť a stvárniť v 3D formáte, aby to bolo zaujímavejšie pre návštevníkov," vysvetlil starosta. Umiestnené by tu mohli byť aj materiály týkajúce sa tohto slávneho rodáka.

Na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky sa podľa jeho slov Štiavnickým Baniam podarilo získať zdroje z Nórskeho finančného mechanizmu. "Je tam 15 percentná spoluúčasť obce," dodal s tým, že celkovo ide o viac ako 300.000 eur.

V rámci projektu budú vybudované k bašte aj dva prístupové chodníky. "Spravené budú aj nové prípojky na elektrinu, čiže celý objekt bude aj nasvietený," podotkol starosta. "Budeme sa snažiť zachovať tradičné materiály aj hodnoty, tak aby bašta vyzerala ako kedysi," dodal Neuschl.