Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Muža z Polichna vyšetrujú aj zo šírenia poplašnej správy

Foto: Ilustračné foto: TASR/Radovan Stoklasa

Muž ohlásil v júli na políciu, že v Lučenci strieľa v bare šikmooký muž. V podniku sa nič také nedialo a naopak polícia má podozrenie, že ohlasovateľ má doma extrémistický materiál.

Lučenec 2. augusta (TASR) – Zo šírenia poplašnej správy obvinil vyšetrovateľ v Lučenci 44-ročného muža z obce Polichno. Ako informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová, k udalosti došlo v nedeľu 24. júla krátko po polnoci, kedy muž zo svojho mobilného telefónu zatelefonoval na linku tiesňového volania 158.

Týmto spôsobom podľa hovorkyne oznámil, že do baru na Železničnej ulici v Lučenci prišiel ozbrojený muž, má šikmé oči, strieľa z brokovnice a má pri sebe aj granát. „Vedel, že to nie je pravda, čím v dôsledku rozširovania tejto poplašnej správy bezprostredne hrozilo nebezpečenstvo vážneho znepokojenia časti obyvateľstva mesta Lučenec,“ uviedla.

Zmobilizované policajné hliadky po príchode na miesto zistili, že v bare sa nachádzajú viaceré osoby, ku žiadnej streľbe tam však nedošlo a žiadna podozrivá osoba so zbraňou a granátom v ruke sa tam nenachádza, ani nenachádzala. „Následným preverovaním zistili oznamovateľa, ktorý policajtom potvrdil, že telefonoval on, ale že si 'robil srandu'. Následne boli vykonané výsluchy svedkov, ktorí sa v čase oznámeného skutku a príchodu hliadok nachádzali v bare,“ dodala Faltániová.

Po zabezpečení listinných materiálov a ich vyhodnotení, vyšetrovateľ po predchádzajúcom súhlase okresného prokurátora zadržal podozrivú osobu. „Po vykonaní procesných úkonov obvineného umiestnil do policajnej cely a spracoval podnet na návrh na jeho väzobné stíhanie. Sudca okresného súdu vzal obvineného do väzby,“ priblížila hovorkyňa s tým, že za tento skutok hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

V súvislosti s prípadom polícia vykonala domové prehliadky bytových priestorov u obvineného. „Policajti našli rôzne veci s podozrením na extrémistický materiál, zelený rastlinný materiál, pričom nie je vylúčené, že ide o marihuanu a strelné zbrane aj ich súčasti, ktoré držal i napriek tomu, že nie je držiteľom zbrojného preukazu,“ podotkla Faltániová, podľa ktorej vyšetrovatelia už začali trestné stíhanie vo veci prečinu prechovávania extrémistických materiálov, vo veci zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi a vo veci prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Zaistené veci aj zbrane boli zaslané na expertízne skúmanie a v súčasnosti čakáme na výsledky expertízy,“ zakončila.