Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Nedávno otvorený zámok vo Vígľaši je podľa verejnosti Stavba roka 2014

Zámok Vígľaš Foto: FB

Cenu verejnosti 2014 udelili na základe internetového hlasovania, keď v jubilejnom 20. ročníku súťaže odovzdalo stavbám svoj hlas 120.754 ľudí.

Vígľaš 3. decembra (TASR) - Iba nedávno sprístupnený zámok vo Vígľaši v okrese Detva sa v týchto dňoch stal víťazom celoštátnej verejnej súťaže Stavba roka v kategórii Cena verejnosti 2014. U hlasujúcich zavážila najmä rekonštrukčná premena zámku. Objekt sa prakticky z ruiny zmenil v priebehu niekoľkých rokov na nepoznanie.

Cena verejnosti 2014 bola udelená internetovým hlasovaním, keď v tomto jubilejnom 20. ročníku súťaže odovzdalo stavbám svoj hlas 120.754 ľudí. Prvé miesto a Cenu verejnosti 2014 získal hotel The Grand Vígľaš, Zámok Vígľaš, rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky, s celkovým počtom hlasov 11.735 a výsledným ratingom 5,0. Pritom hodnotenie 5 bolo najvyšším možným hodnotením stavby.

V tomto ročníku súťaže Stavba roka posudzovala sedemčlenná odborná porota s medzinárodnou účasťou spolu 23 stavebných diel a udelila celkom 12 cien. Organizátorom prestížnej prezentačnej súťaže realizovaných stavieb na Slovensku a jedným z jej vyhlasovateľov je Združenie pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva–ABF Slovakia.

"Toto ocenenie nás zaväzuje, aby sme vysoko nastavenú latku v kvalite rekonštrukcie udržali aj počas prevádzky tohto jedinečného zariadenia, spájajúceho históriu so špičkovými službami modernej doby. Dúfame, že aj toto ocenenie prispeje k početnej návštevnosti a využívaniu našich služieb. Očakávame, že verejnosť sa teraz príde pozrieť na vlastné oči, ako vyzerá tento skvost architektúry po jeho znovuzrodení z ruín,“ povedal riaditeľ hotela Róbert Balek.

Celkové náklady na rekonštrukciu Vígľašského zámku a jeho prestavbu na štvorhviezdičkový zámocký hotel, dosiahli približne 16 miliónov eur, z nich približne 6 miliónov eur bolo financovaných z eurofondov.

Zámok je v súčasnosti už tretí mesiac v prevádzke pre širokú verejnosť. Objekt je zapísaný v zozname Národných kultúrnych pamiatok. Prvé nádvorie je prístupné širšej verejnosti, druhé je vyhradené pre ubytovaných hostí.

Ruiny zámku odkúpil od obce súkromný investor –spoločnosť Zámok Vígľaš v roku 2007, keď sa začal realizovať projekt jeho obnovy pod dohľadom odborníkov z pamiatkových úradov. V roku 2009 začala obnova hradného opevnenia, priľahlých bášt a zámockého objektu. Rozsiahla rekonštrukcia bola ukončená v septembri 2013 a začiatkom septembra 2014 bol slávnostne otvorený ako kongresový hotel The Grand Vígľaš.

Obľúbené sídlo piatich uhorských kráľov si môže každý pozrieť so sprievodom a odborným výkladom trikrát denne. Návštevníci môžu vidieť aj zbierku zbraní v rytierskych sálach a na chodbách, či obchod so suvenírmi spolu s výstavou fotografií z rekonštrukcie na vstupnom nádvorí.