Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Odpredaj nedostavaných nemocničných pavilónov poslanci opäť neodklepli

Ilustračné foto. Foto: TASR

Podľa poslancov BBSK bol hlavným sporným bodom spôsob využitia sumy 413 000 eur, o ktoré spoločnosť Svet zdravia, prevádzkujúca obidve nemocnice, zvýšila svoju pôvodnú ponuku na odkúpenie pavilónov.

Lovinobaňa 1. augusta (TASR) – Ďalší osud nedostavaných chátrajúcich nemocničných pavilónov v Rimavskej Sobote a Žiari nad Hronom zostáva naďalej nejasný. Podobne ako na júlovom mimoriadnom rokovaní Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Banskej Bystrici ani na dnešnom riadnom zasadnutí v Lovinobani v okrese Lučenec poslanci o odpredaji pavilónov nerozhodli.

Hlavným sporným bodom bol spôsob využitia sumy 413 000 eur, o ktoré spoločnosť Svet zdravia (SZ), prevádzkujúca obidve nemocnice, zvýšila svoju pôvodnú ponuku na odkúpenie pavilónov. Zatiaľ čo SZ si stanovil klauzulu investovať tieto peniaze do existujúcich častí nemocníc vo vlastníctve BBSK, vedenie kraja presadzovalo navýšenie kúpnej ceny bez ďalších podmienok.

Po miestami emotívnej diskusii sa predkladatelia návrhov, poslanci Peter Juhász a Ladislav Kukolík, rozhodli stiahnuť z rokovania body, týkajúce sa odpredaja pavilónov. „Diskusia sa neviedla tak, aby sme konečne tieto budovy dostavali a aby sa veci pohli smerom k občanovi. Politické dohody o postupe pri týchto bodoch, ktoré boli uzavreté pred rokovaním, sa jednoducho nedodržali. Nezostalo nám s kolegom Juhászom nič iné, ako ich stiahnuť, pretože by nemali adekvátnu podporu,“ objasnil svoje rozhodnutie Kukolík.

Investícia za 13,5 milióna eur do lepšej zdravotnej starostlivosti je v nedohľadne

Podľa slov predsedu BBSK Mariana Kotlebu bolo stiahnutie spomínaných bodov jediným reálnym riešením dnešnej situácie. „Vytvorím komisiu, ktorej cieľom bude nájsť transparentný a spravodlivý spôsob riešenia situácie s nemocničnými pavilónmi v oboch nemocniciach,“ avizoval ďalší postup Kotleba, pričom nevylúčil ani požiadavku ďalšieho navýšenia ceny. „Suma pravdepodobne bude ešte predmetom rokovaní,“ dodal s tým, že odstúpenia spoločnosti SZ od investície sa v tejto súvislosti neobáva.

„Za normálnych okolností sa kraje a mestá predbiehajú v ponuke čo najlepších podmienok pri snahe o získanie nových súkromných investícií. V tomto prípade navyše hovoríme o verejnoprospešnej investícii do dvoch významných všeobecných nemocníc. Napriek tomu, že sa už stačilo iba dohodnúť na forme transakcie dodatočnej investície v sume 413 000 eur, sa teraz zdá, že celková investícia v hodnote 13,5 milióna eur do lepšej zdravotnej starostlivosti je v nedohľadne,“ uviedol na margo dnešného rokovania hovorca siete SZ Tomáš Kráľ.

Dodal, že stále veria v možnosť opätovne sa dohodnúť na nevyhnutných podmienkach, na základe ktorých bude spoločnosť schopná dostavať obidva nemocničné pavilóny.

Ich odpredajom by sa poslanci mohli opäť zaoberať ešte pred svojím ďalším riadnym zasadnutím, ktoré je naplánované až na november. „Požiadal som predsedu kraja, aby čím skôr zvolal mimoriadne zastupiteľstvo. Tam by sme mohli uvedený materiál predložiť v takej podobe, ktorá bude priechodná a prijateľná pre poslancov aj vedenie kraja,“ uviedol Kukolík.

Predaj nemocničných pavilónov v obidvoch mestách schválili krajskí poslanci začiatkom júna. Predseda BBSK však príslušné uznesenie nepodpísal, pretože kúpna cena vo výške približne 573 000 eur za rimavskosobotský a 464 000 eur za žiarsky pavilón bola podľa neho nízka a pre kraj nevýhodná. V polovici júla došlo k rokovaniu vedenia BBSK so spoločnosťou SZ, ktorá svoju ponuku prehodnotila a obe strany sa dohodli na zvýšení predajnej ceny za obidva pavilóny na sumu 1,45 milióna eur.