Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

O týždeň sa v B. Bystrici začne jarné upratovanie Za krajšie mesto

Ilustračné foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Mestský úrad počas každej etapy zabezpečí pristavenie veľkoobjemových kontajnerov do jednotlivých lokalít.

Banská Bystrica 5. apríla (TASR) - V meste pod Urpínom odštartuje 12. apríla jarné celomestské upratovanie. Tohtoročná akcia Za krajšie mesto je rozdelená na štyri etapy, prvá sa začína na najväčšom banskobystrickom sídlisku Sásová a Rudlová. Posledná bude 3. až 5. mája na Fončorde, Podlaviciach, v Skubíne a na Suchom vrchu. Zapojiť sa môže každý, kto má záujem vyčistiť a skrášliť si okolie svojho domova.

Ako v piatok TASR informoval Miroslav Strelec z kancelárie primátora, ide najmä o čistenie verejných priestranstiev, predovšetkým medziblokovej zelene na sídliskách od rôzneho komunálneho a rastlinného odpadu zhrabovaním. Zároveň aj o zabezpečenie sezónneho zberu biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu zo záhrad rodinných domov. Mestský úrad počas každej etapy zabezpečí pristavenie veľkoobjemových kontajnerov do jednotlivých lokalít. Presné miesta sú zverejnené na webe mesta a na plagátoch umiestnených v presklených informačných tabuliach.

"Apelujeme na obyvateľov, aby počas jarnej akcie čistenia mesta nerobili rezy a výruby kríkov či stromov. Zamerať sa môžu len na vyhrabávanie trávnikov od lístia, suchej trávy a komunálneho odpadu, na čistenie chodníkov a podobne. Právo hospodárenia s vegetáciou rastúcou na verejných plochách vo vlastníctve či správe mesta má iba poverená odborná organizácia, v tomto prípade Záhradnícke a rekreačné služby," zdôraznil vedúci oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev Peter Suchý.

V prípade záujmu o vývoz či premiestnenie veľkoobjemových kontajnerov alebo poskytnutia vriec na odpad počas akcie môžu obyvatelia kontaktovať pracovníka mestského úradu na telefónnom čísle 0905 940 847 s výnimkou nedele. Počas mimoriadne nepriaznivého počasia bude určený náhradný termín.