Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Nepotrebné vianočné ozdoby ponúkajú v Hliníku na Vianočnom bazári

Vianočné ozdoby do Vianočného bazáru v Hliníku nad Hronom. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Pre miestne gazdiné je tak bazár vhodnou príležitosťou, ako sa zbaviť starých ozdôb a zároveň získať nejaké drobné na kúpu nových.

Hliník nad Hronom 8. decembra (TASR) - Už tradíciou je v Hliníku nad Hronom Vianočný bazár, ktorý sa v týchto dňoch koná v miestnom kultúrnom dome. Miesto tu majú nielen výrobky s vianočnou tematikou, ale aj vianočné ozdoby, ktoré už doma poniektorí nepotrebujú.

Pre miestne gazdiné je tak bazár vhodnou príležitosťou, ako sa zbaviť starých ozdôb a zároveň získať nejaké drobné na kúpu nových. "Keď niekto napríklad mení farbu výzdoby stromčeka, tak prinesie staré na predaj," hovorí Jana Miháliková z miestneho obecného úradu.

Podľa jej slov sa niekedy medzi vianočnými ozdobami nájdu aj unikáty ako napríklad staré sklenené vianočné gule. "Tie odkladáme. V knižnici máme zhromaždené staré veci. Robíme si zbierku o histórii našej obce," podotkla s tým, že v budúcnosti by z nej chceli spraviť expozíciu.

Tento rok sa podľa jej slov stali hitom patchworkové vianočné gule. "Tých sme aj veľa predali, úspech mali aj šperky," podotkla. Okrem tradičných medovníkov či trubičiek sú v ponuke aj opekance. Tie napiekol jeden miestny stredoškolák, ktorý sa takýmto spôsobom rozhodol získať peniaze na lyžiarsky zájazd.

Tohtoročný 6. ročník Vianočného bazáru sa v Hliníku koná už od soboty (6.12.), kedy bolo podľa Mihálikovej aj najviac ľudí. V tento deň sa konal aj charitatívny predaj vianočného punču. Výťažok z jeho predaja obec podaruje nejakej miestnej rodine, ktorá má zdravotne postihnuté dieťa.