Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

VIDEO: Na Halušky Feste 2019 v Tureckej štartovalo 12 družstiev

Na snímke súťažiaci počas majstrovstiev Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek na Halušky feste 2019 v obci Turecká 20. júla 2019. Foto: TASR - Dušan Hein

Podľa slov jej starostu Ivana Janovca šlo o jubilejný 25. ročník, keďže prvú súťaž vo varení halušiek v Tureckej zorganizovali už v roku 1995.

Turecká 21. júla (TASR) – Dokopy 12 súťažných družstiev štartovalo na podujatí Halušky Fest 2019, ktoré sa v piatok a sobotu tradične konalo v dedine Turecká v Banskobystrickom okrese. Podľa slov jej starostu Ivana Janovca šlo o jubilejný 25. ročník, keďže prvú súťaž vo varení halušiek v Tureckej zorganizovali už v roku 1995.

„Súťaž je od rána veľmi atraktívna a zaujímavá. Teší ma návštevnosť tohto podujatia, ktorá je naozaj uspokojivá. Som rád, že ľudia každoročne prídu a majú radi halušky,“ povedal starosta s tým, že pre vysoký záujem museli riešiť aj problémy s dopravou, keďže Turecká je v úzkej doline, nemá ani príliš širokú cestu a je v nej málo parkovacích miest.

Na snímke súťažiaci počas majstrovstiev Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek na Halušky feste 2019 v obci Turecká 20. júla 2019.
Foto: TASR - Dušan Hein


Spomínaná súťaž, ktorá je podľa organizátorov aj majstrovstvami Slovenska a Európy vo varení a jedení halušiek, má dve kategórie. „Prvá sa týka tradičných bryndzových halušiek, druhá má názov Halušky tisíc chutí, kde môžu súťažiaci variť halušky aj z iných ingrediencií ako bryndza. Napríklad víťazné halušky z minulého roka boli jahodové alebo hríbové,“ dodal Janovec.



Ako ďalej spomenul, je veľmi rád, že tradíciu tohto podujatia sa podarilo dostať až do 25. ročníka. „V roku 1995 ju založil Svetlan Turčan, vedúci miestneho pohostinstva. Ani nevedel, že tradícia bude pokračovať 25 rokov a dostaneme sa až k dnešnému dňu,“ zakončil starosta.