Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Litterru v Revúcej otvoria v júni, chcú privítať 50.000 ľudí ročne

Na snímke priestory Littery počas slávnostnej kolaudácie, ktorej súčasťou bola aj výstava fotografií z rekonštrukcie bývalého gymnázia na novú kultúrnu inštitúciu. Revúca, 7. marca 2024. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Práce v rámci projektu novej kultúrno-vzdelávacej inštitúcie Litterra odštartovali na jeseň 2022.

Revúca 8. marca (TASR) - Kultúrno-vzdelávací hub Litterra v Revúcej, ktorého súčasťou bude aj interaktívne múzeum, plánujú pre verejnosť otvoriť ešte pred začiatkom letných prázdnin. Projekt, ktorý vznikol pod záštitou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) premenou niekdajšieho Prvého slovenského literárneho gymnázia, má za cieľ vytvoriť inštitúciu s celoslovenským významom a návštevnosťou 50.000 ľudí ročne.

V priestoroch Litterry sa vo štvrtok (7. 3.) podvečer konala slávnostná kolaudácia zrekonštruovaných priestorov, ktorej súčasťou bola aj vernisáž fotografií zachytávajúcich premenu niekdajšieho gymnázia na novovznikajúcu kultúrnu inštitúciu. "Máme za sebou stavebnú časť rekonštrukcie a revitalizácie Prvého slovenského literárneho gymnázia. Pri tomto projekte sa nám podarilo vyhnúť všetkým možným problémom, ktoré sa často stávajú pri verejných obstarávaniach," skonštatoval predseda BBSK Ondrej Lunter.

Práce v rámci projektu novej kultúrno-vzdelávacej inštitúcie Litterra odštartovali na jeseň 2022. V objekte má vzniknúť moderné múzeum, súčasťou zrekonštruovaných priestorov bude aj zázemie pre ľudí z kreatívneho priemyslu či priestory vhodné na organizáciu kultúrnych podujatí. "Začíname pracovať na vybavení. Pripravujeme inštalácie do expozícií, umelecké prvky, digitálne projekcie. Všetko to, čo potrebujeme na zážitky, ktoré sú nachystané," uviedol riaditeľ Litterry Jozef Balužinský.
Na snímke priestory Littery počas slávnostnej kolaudácie, ktorej súčasťou bola aj výstava fotografií z rekonštrukcie bývalého gymnázia na novú kultúrnu inštitúciu. Revúca, 7. marca 2024.
Foto: TASR - Lukáš Mužla

Rekonštrukcia budovy Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, stála podľa slov riaditeľa inštitúcie približne 2,8 milióna eur. Celkové náklady aj s vybavením prekročia sumu tri milióny eur, investíciu hradí BBSK prostredníctvom pôžičky od Slovak Investment Holding. "Naše poslanie je, aby si toto múzeum zarobilo a splatilo finančné prostriedky, ktoré sme si ako kraj požičali. Náš cieľ je, aby po otvorení už v plnom rozsahu sem chodilo 50.000 ľudí," uviedol Lunter.

Expozície v Litterre majú byť zamerané na propagáciu slova a vzdelávanie verejnosti v oblasti literatúry, divadelníctva, kozmonautiky a mineralógie. Múzeum sa bude venovať napríklad sci-fi románu Hviezdoveda od revúckeho spisovateľa Gustáva Reussa z roku 1856, ktorý opisuje cestu balónom na Mesiac. Otvorenie je naplánované v júni, konať by sa mohlo na prelome 21. a 22. júna.
Na snímke priestory Littery počas slávnostnej kolaudácie, ktorej súčasťou bola aj výstava fotografií z rekonštrukcie bývalého gymnázia na novú kultúrnu inštitúciu.
Foto: TASR - Lukáš Mužla

"Je to pre nás zaujímavé z astronomického hľadiska, je to najdlhší deň, ale takisto je spln. Keď to dobre dopadne, máme pripravené to, že sa nám podarí ukotviť na mapu vesmírnej oblohy názov Hviezdoveda, ktorý dostane vesmírne teleso," vysvetlil Balužinský. Ako dodal, múzeum má návštevníkom ponúknuť interaktívne moderné expozície, prezentovať však bude aj historické predmety. "Máme vzácne rukopisy, predmety, ktoré sa spomínajú v diele Hviezdoveda, mapy, ktoré sa viažu na príbeh, a, samozrejme, diela, ktoré boli vytvorené v tomto priestore," prezradil riaditeľ Litterry.

Blížiaci sa termín otvorenia múzea víta aj samospráva, od projektu si sľubuje najmä impulz pre cestovný ruch v regióne. "V Revúcej chýbala inštitúcia a moderné interaktívne múzeum európskeho formátu. Máme už pripravené aj parkovisko pre autobusy, vyasfaltovali sme plochu oproti Kráľovmu domu. Je to miesto, z ktorého je možné ísť do Múzea Prvého slovenského gymnázia, do turisticko-informačného centra aj do Litterry," uviedol primátor Revúcej Július Buchta. Ako dodal, viaceré nevyužívané objekty v okolí Litterry v uplynulom čase odkúpili súkromníci a predpokladá sa, že v ich priestoroch vzniknú aj ubytovacie či reštauračné služby pre budúcich návštevníkov.