Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Kvalitu životného prostredia môžu v Brezne sledovať cez aplikáciu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Mesto koncom januára spustilo novú mobilnú aplikáciu s názvom Brezno Smart City Sensors, ktorá umožňuje kontrolovať stav životného prostredia.

Brezno 7. marca (TASR) - Breznianska samospráva pristúpila koncom minulého roka k realizácii opatrení zameraných na online monitoring znečistenia životného prostredia. V uliciach mesta nainštalovala 560 špeciálnych senzorov, ktoré dokážu okrem teploty, relatívnej vlhkosti a barometrického tlaku vyhodnotiť aj stav kvality ovzdušia. Získala na to externé zdroje z Nórskeho finančného mechanizmu vo výške takmer 150.000 eur.

"Keďže znečistenie ovzdušia v meste a jeho okolí predstavuje významnú hrozbu pre ľudské zdravie a kvalitu života obyvateľov, na základe nameraných údajov bude možné robiť kvalifikované rozhodnutia napríklad v zmysle potreby výsadby zelene, zmeny organizácie dopravy či cieleného pátrania po zdrojoch znečistenia v konkrétnych častiach mesta," vysvetlil primátor Tomáš Abel v súvislosti s projektom, ktorého cieľom je ochrana a zlepšenie verejného zdravia.

Jednotlivé senzory sú osadené na stĺpoch verejného osvetlenia vo vzdialenosti nie väčšej ako sto metrov od seba, čo vytvára mimoriadne presnú mapu meraných parametrov. Tie umožnia objektívne a podrobne spracovať zoznam rizikových lokalít, ako sú tzv. ostrovy tepla, informovať o relatívnom stave ovzdušia v rámci mesta, predpovedať zhoršovanie alebo zlepšovanie stavu životného prostredia, presnejšie určiť plán dopravy a údržby ciest alebo generovať výstrahy pri náhlom zhoršení.

"Inteligentné snímače sú v nepretržitej prevádzke a namerané dáta zaznamenávajú 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Údaje z nich sa automaticky prenášajú v pravidelných intervaloch na centrálny server a do aplikácie, prostredníctvom ktorej ich môže sledovať už aj široká verejnosť," uviedla radnica.

Mesto koncom januára spustilo novú mobilnú aplikáciu s názvom Brezno Smart City Sensors, ktorá umožňuje kontrolovať stav životného prostredia. Po stiahnutí sa v telefóne zobrazí mapa všetkých senzorov nainštalovaných v meste, z ktorej je možné vybrať konkrétny snímač a sledovať jeho údaje o nameranej teplote, relatívnej vlhkosti a tlaku vzduchu v reálnom čase. Užívateľ si zároveň môže zvoliť časové rozpätie meraní od šiestich hodín až po päť rokov a porovnať tak súčasný stav s minulosťou, prípadne aj s inými časťami mesta.

"Naším cieľom je postupne rozšíriť monitorovaciu sieť až na tisíc senzorov, vďaka ktorým budeme schopní ešte komplexnejšie vyhodnotiť aktuálny stav a kvalitu životného prostredia, a včas tak prijať preventívne opatrenia vhodné pre konkrétne lokality," zdôraznil Abel.