Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

Jarný koncert v Kremnici zavedie poslucháčov do obdobia baroka

Na snímke rekonštrukčné práce na veži Kostola sv. Kataríny v Kremnici 21. novembra 2023. Foto: TASR - Ján Krošlák

Hudobné diela budú mať možnosť poslucháči počuť tak, ako zneli pred stáročiami.

Kremnica 5. apríla (TASR) - Pod názvom Farby barokovej Európy sa v kremnickom Kostole sv. Kataríny uskutoční v piatok 26. apríla o 18.00 h koncert členov súboru Ensemble Thesaurus Musicum. Sándor Szászvárosi a Michal Hottmar na ňom zahrajú na hudobných nástrojoch obdobia baroka - viola da gamba a theorba. TASR o tom informovalo NBS - Múzeum mincí a medailí v Kremnici.

"Viola da gamba a theorba sú hudobné nástroje obdobia baroka. Zneli v šľachtických aj kráľovských salónoch a vznikalo pre ne veľa diel. Ale od neskorého baroka boli vytláčané modernejšími nástrojmi husľovej konštrukcie," vysvetlili múzejníci.

Koncert prevedie poslucháčov barokovým Talianskom, Nemeckom aj Francúzskom. V prvej tretine programu sa zoznámia so skladbami Diega Ortiza a Alessandra Piccininiho, ktorí pôsobili v pápežskom Ríme. Potom sa prenesú do barokového Nemecka. Vypočujú si suitu virtuóza na violu da gambu, Johana Schencka a sonátu od Carla Friedricha Abela.

"Na konci koncertu sa ocitneme na dvore 'kráľa Slnko' Ľudovíta XIV. Zaznejú skladby dvoch známych skladateľov Ste Colombeho a Marina Maraisa, ktoré preslávil francúzsky film Všetky rána sveta s Gérardom Depardieum z roku 1991,"
uviedli organizátori.

Hudobné diela budú mať možnosť poslucháči počuť tak, ako zneli pred stáročiami. Členovia súboru Ensemble Thesaurus Musicum sa totiž venujú historicky poučenou interpretáciou a skladby interpretujú na kópiách originálov historických nástrojov.