Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Mestské múzeum v Jelšave začína svoju siedmu turistickú sezónu

Mestské múzeum Jelšava v okrese Revúca, sídliace v priestoroch bývalého meštianskeho domu, v piatok 18. mája 2018. Foto: TASR

V súčasnosti je v múzeu sprístupnená výstava fotografií Z piatich svetadielov, ktorých autorom je Dušan Sekerka.

Jelšava 18. mája (TASR) – Po siedmy raz majú tohto roku turisti v Gemeri možnosť navštíviť Mestské múzeum v Jelšave v Revúckom okrese, ktoré vzniklo v roku 2011 v budove niekdajšieho meštianskeho domu. Ako TASR informovala jeho riaditeľka Tatiana Strelková, návštevníci si môžu počas leta pozrieť stálu expozíciu venovanú remeslám a dejinám mesta, ale i niekoľko výstav a navštíviť viacero podujatí.

"Predovšetkým vychádzame z toho, čo nám história Jelšavy ponúka a čo by sme si mali uchovať v pamäti. Sú to hlavne baníctvo a remeslá, ktoré sa v Jelšave ako v jednom z centier Gemera rozvíjali," uviedla Strelková s tým, že jedným z typických jelšavských remesiel bolo zvonkárstvo, ktoré sa oddelilo od kováčstva.

"Máme však aj niekoľko exponátov približujúcich dejiny mesta, ktoré sa nám počas našej krátkej existencie podarilo získať, prípadne sa zachovali na mestskom úrade. Asi najvzácnejšou je zástava 16. honvédskeho pluku z roku 1938," dodala.

V súčasnosti je v múzeu sprístupnená výstava fotografií Z piatich svetadielov, ktorých autorom je Dušan Sekerka. "Počas roka budeme mať aj Kaštieľne dni, keď sa brány tunajšieho coburgovského kaštieľa opäť otvoria širokej verejnosti. Pripravujeme aj vedeckú konferenciu a pripomenieme si tiež viaceré výročia spojené s osobnosťami, ktoré sa v Jelšave narodili alebo tu pôsobili," zakončila riaditeľka.