Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Chorobnosť v Banskobystrickom kraji oproti minulému roku stúpla

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Banskobystrický RÚVZ eviduje 2758 chorých na ARO, čo je prepočítaná chorobnosť 939 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.

Banská Bystrica 10. mája (TASR) – Nepriazeň počasia sa podpísala za zvýšenou chorobnosťou v Banskobystrickom kraji. Napriek tomu, že v tomto čase už býva záver chrípkovej sezóny, súčasné čísla o vývoji chorobnosti tomu nenasvedčujú. Pre TASR to v piatok konštatovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Epidemiológovia v kraji zaznamenali vzostup akútnych respiračných ochorení (ARO) takmer o 11 percent a podľa Tolnayovej majú ľahší priebeh. Výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) sa v medzitýždňovom porovnaní znížil takmer o tretinu.

"V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajšieho roka je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva kraja v prípade ARO vyšší o necelé tri percentá, u CHPO je však medziročný výskyt vyšší takmer o 49 percent," konštatovala hovorkyňa.

Banskobystrický RÚVZ eviduje 2758 chorých na ARO, čo je prepočítaná chorobnosť 939 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Najviac ich je v okresoch Lučenec, Rimavská Sobota, Revúca a Banská Bystrica. CHPO sa vyskytli v 110 prípadoch, čo je chorobnosť 38 osôb na 100.000 ľudí. Najčastejšie trápili ľudí v okresoch Poltár, Banská Štiavnica, Zvolen a Žiar nad Hronom.