Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

B.Bystrica finišuje s výmenou svietidiel verejného osvetlenia

Ilustračná snímka Foto: TASR/Eduard Fašung

Zmluvný partner mesta, spoločnosť Progres-HL, začal s výmenou svietidiel vlani v decembri a končí ju v týchto dňoch.

Banská Bystrica 7. marca (TASR) - Na banskobystrickom sídlisku Fončorda finišuje výmena starých výbojkových sodíkových svietidiel za 467 kusov nových, úsporných s modernou LED technológiou. Ide o súčasť projektu Reakcia na zmenu klímy mesta Banská Bystrica podporeného z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru, ktorý má pomôcť zvládnuť klimatickú zmenu. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Zmluvný partner mesta, spoločnosť Progres-HL, začal s výmenou svietidiel vlani v decembri a končí ju v týchto dňoch.

"Vďaka modernizácii sú už dnes viaceré lokality mesta bezpečnejšie a kvalitnejšie osvetlené. Novou inštaláciou zároveň dôjde na týchto svietidlách k úspore spotreby elektrickej energie o viac než 50 percent, ako aj k zníženiu emisií CO2 v objeme viac ako 17 ton ročne," zdôraznil vedúci odboru rozvojových aktivít mesta Martin Lakanda.

V rámci projektu samospráva zrealizovala v rokoch 2021 až 2024 viaceré aktivity, ktoré pozitívne vplývajú na našu schopnosť adaptovať sa na dosahy zmeny klímy. Patrí k nim výsadba zelene v areáloch materských škôl, rekonštrukcia škôlky Šalgotarjánska, zameraná na zlepšenie jej energetickej efektívnosti, výmena nepriepustných povrchov za priepustné či vytvorenie prvej mestskej klimatickej stratégie.

Pôvodne bola v pláne aj samotná výmena stožiarov a káblových rozvodov s rekonštrukciou prislúchajúcich rozvádzačov. "Verejné obstarávanie na komplexnú obnovu však nedopadlo úspešne. Aby nedošlo k ohrozeniu ukončenia projektu v požadovanom termíne, mesto zrealizovalo opakované verejné obstarávanie na zabezpečenie najdôležitejšej časti verejného osvetlenia, ktorou je výmena svietidiel prinášajúca priame úspory," doplnila Marhefková.

Podľa primátora Jána Noska financie, ktoré v projekte ušetrili, investujú do ďalších aktivít s cieľom usporiť energiu a znížiť emisie CO2. "Pôjde o výmenu interiérových svietidiel na siedmich objektoch banskobystrických materských škôl za šetrné, doinštalovanie LED verejného osvetlenia v Sásovej, realizáciu ôsmich dažďových záhrad, výsadbu a osadenie tienenia detských ihrísk v škôlkach či nákup elektrobicyklov pre zamestnancov mestského úradu, aby sa mohli ekologicky premiestňovať po meste," konštatoval Nosko.