Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici chcú vysadiť 57.500 nových kvetov

Na archívnej snímke muškáty. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Kvety budú skrášľovať nielen mestské sezónne záhony, ale i mobilnú zeleň na mostoch a stĺpoch.

Banská Bystrica 12. apríla (TASR) - Mesto pod Urpínom v súčasnosti skrášľuje okolo 40.000 kvetov v sezónnych záhonoch z jesennej výsadby. S ich premenou začnú pracovníci mestskej organizácie Záhradnícke a rekreačné služby (ZAaRES) pravdepodobne v druhej polovici mája a celkovo sa chystajú vysadiť 57.500 kusov rôzne farebných kvetov. TASR o tom v piatok informoval Miroslav Strelec z kancelárie primátora.

Medzi nimi budú begónie, aksamietnice, šalvie, okrasné žihľavy, ageráty mexické, muškáty, petúnie a množstvo ďalších kvetín. Skrášľovať budú nielen mestské sezónne záhony, ale i mobilnú zeleň na mostoch a stĺpoch.

"Tento rok oproti minulým vysadíme menej kvetov. Dôvodom je, že časť z deviatich sezónnych záhonov na území mesta sme prerobili a ešte aj prerábame na trvalkové. V ostatných rokoch sú totiž letné mesiace čím ďalej tým horúcejšie a suchšie. Problém je polievať také veľké množstvo kvetinových plôch. Ďalším dôvodom je, že trendom z ekologického a ekonomického pohľadu sú práve trvalkové záhony," vysvetlil riaditeľ ZAaRES Ivan Šabo.

Ako dodal, v najbližších rokoch sa plánujú viac zamerať na mobilnú zeleň. Prioritou je hlavne osádzanie väčších kvetináčov, ktoré možno za pomoci techniky umiestniť i na miesta, kde zeleň pôvodne nebola.

"Teší ma, že ZAaRES hľadá možnosti, ako skrášliť aj lokality, v ktorých nie je možné realizovať výsadbu kvetov, drevín či krov. Verím, že všetky kvetiny, ktoré v najbližšom období vysadíme, budú spríjemňovať jarné i letné dni Banskobystričanov a návštevníkov nášho mesta," poznamenal primátor Ján Nosko.

ZAaRES je príspevková organizácia spravujúca majetok mesta a zabezpečuje rôzne činnosti na území samosprávy. Stará sa o športoviská a detské ihriská, bežkárske trate, o cintorínske služby aj o zeleň.