Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Do Európskeho týždňa boja proti drogám sa zapája aj B. Bystrica

Ilustračné foto Foto: TASR/KR PZ Trenčín

Podľa odborníkov v roku 2016 aspoň jedenkrát užilo drogu približne 275 miliónov ľudí vo svete (asi 5,6 % celosvetovej populácie) vo veku 15 až 64 rokov.

Banská Bystrica 19. novembra (TASR) – Do Európskeho týždňa boja proti drogám, vyhláseného z iniciatívy EÚ, ktorý odštartoval v pondelok, sa pravidelne zapája aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

"Odbory podpory zdravia RÚVZ v SR organizujú predovšetkým vzdelávacie aktivity. My máme v pláne prednášky zamerané na prevenciu fajčenia "Fajčenie=závislosť" pre žiakov 9. ročníkov špeciálnej základnej školy internátnej a študentov odborného učilišťa vo Valaskej. Urobíme tiež interaktívne prednášky spojené s besedou a videofilmom k problematike drogovej závislosti na viacerých základných a stredných školách v okresoch Banská Bystrica a Brezno," konštatovala hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová.

"Prevencii drogových závislosti sa venujeme počas celého roka, a to v rámci zdravotno-výchovných aktivít cielených na prevenciu kardiovaskulárnych ochorení v materských, základných, stredných i vysokých školách, organizáciách, kluboch dôchodcov či v rómskej komunite. V našej poradni na odvykanie od fajčenia poskytujeme tiež bezplatné individuálne alebo skupinové poradenstvo fajčiarom, ktorí sa rozhodli skoncovať so svojou nikotínovou závislosťou. Poradenstvo pri riešení závislosti na nikotíne a alkohole poskytujeme i formou konzultácií cez telefón alebo e-mailom," uviedla odborná pracovníčka oddelenia podpory zdravia RÚVZ v Banskej Bystrici Tatiana Zvalová.

Podľa odborníkov v roku 2016 aspoň jedenkrát užilo drogu približne 275 miliónov ľudí vo svete (asi 5,6 % celosvetovej populácie) vo veku 15 až 64 rokov. Približne 31 miliónov ľudí, ktorí užívajú drogy, trpí poruchami zapríčinenými ich užívaním.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie zomrelo v roku 2015 približne 450.000 ľudí v dôsledku užívania drog. Z týchto úmrtí 167.750 bolo priamo spojených s poruchami užívania drog, najmä predávkovaním. Zvyšok bol nepriamo pripísaný užívaniu drog a zahŕňal i úmrtia na HIV a hepatitídu C získané prostredníctvom nebezpečných injekčných postupov.