Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V bystrickom kraji evidujú od roku 1985 celkom 29 HIV pozitívnych

Na snímke sviečkový pochod pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS 2. decembra 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Od začiatku roka do 30. septembra 2014 bolo v Slovenskej republike diagnostikovaných a epidemiologicky vyšetrených 65 nových prípadov HIV.

Banská Bystrica 30. novembra (TASR) - Od začiatku roka do 30. septembra 2014 bolo v Slovenskej republike diagnostikovaných a epidemiologicky vyšetrených 65 nových prípadov HIV. "Diagnostikované boli dva prípady AIDS a dva prípady úmrtí ľudí s HIV. V Banskobystrickom kraji bolo celkove od začiatku vyšetrovania v roku 1985 zaevidovaných 29 HIV pozitívnych ľudí, u troch z nich už prepuklo ochorenie AIDS,“ uviedol Pavol Lokša z odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý zároveň vedie Poradňu pre prevenciu HIV/AIDS.

Poradňa vznikla pri banskobystrickom RÚVZ v roku 1993. V tomto roku do týchto dní v nej odobrali 104 vzoriek krvi na zisťovanie protilátok proti vírusu HIV, z nich 29 bolo anonymných. Zároveň počas roku 2014 volalo na linku poradne dovedna 92 klientov ohľadom poradenstva a problematiky HIV/AIDS.

Súčasťou práce poradne je už ôsmy rok aj realizácia projektu „Hrou proti AIDS“, na ktorom sa zúčastňujú mladí ľudia zo základných a stredných škôl. Cieľom je dať možnosť mládeži netradičným spôsobom - hrou, získať základné informácie o spôsoboch prenosu vírusu HIV i ďalších pohlavne prenosných infekcií, o ochrane pred nežiaducim otehotnením, ako aj premýšľať o vlastných postojoch a správaní sa v možných rizikových skupinách. V roku 2014 už túto hru absolvovalo 115 žiakov a študentov z okresu Banská Bystrica.

V pondelok 1. decembra si celý svet pripomenie Medzinárodný deň boja proti AIDS. Za 23 rokov sa stal jedným z najúspešnejších kampaní, zvyšujúcich povedomie o tomto globálnom zdravotnom probléme, kedy si ľudia na celom svete, vrátane Slovenska, pripomínajú nebezpečenstvo prenosu HIV/AIDS a možnosti prevencie.

"Koncepcia Svetového dňa boja proti AIDS vznikla v roku 1988 na svetovom summite ministrov zdravotníctva o programoch prevencie AIDS. Spoločným medzinárodným symbolom informovanosti o problematike HIV a AIDS je červená stužka (Red Ribbon)," podotkla Mária Tolnayová z banskobystrického RÚVZ. Témou tohtoročného dňa je snaha o odstránenie nedostatkov v oblasti prevencie a liečby HIV.